Izvor: Njujork tajms
26.08.2023 u 13:09
0

„Njujork tajms“ objasnio šta je cilj napada ukrajinskih dronova na objekte u Rusiji!

Ukrajinska kontraofanziva ne daje rezultate, zbog čega se Kijev otkriva terorističkim napadima na Rusiju kako bi skrenuli pažnju sa svojih neuspeha, piše američki list.

SPECIJALNA VOJNA OPERACIJA: Rusija – Napad dronovima na Moskvu,vojne vežbe za spračavanje stranih brodova

Američki zvaničnici smatraju da je Ukrajina učestalim napadima na Rusiju poslednjih nedelja pokušava da skrene pažnju domaće javnosti, posebno jer kontraofanziva ne napreduje kako se očekivalo, piše „Njujork tajms“.

U toku protekle nedelje, ukrajinski dronovi u blizini Moskve primorali su Kremlj da privremeno zatvori prestoničke aerodrome, dok je u petak rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je Ukrajina lansirala 42 bespilotne letelice na Krim i ispalila projektil koji je presretnut nedaleko od Moskve. Ovo je ujedno jedan od najvećih vazdušnih napada na teritoriju pod ruskom kontrolom od početka sukoba.

Ukrajinski napadi nisu naneli značajnu štetu ruskim oružanim snagama, a i udarima na Moskvu nije bilo poginulih. Većina napada se događala u ranim jutarnjim časovima, što je dovelo do manjih poremećaja i štete.

List, pozivajući se na reči Andreja Jusova, predstavnika Glavne obaveštajne uprave Ukrajine, ukazuje da Kijev nije direktno preuzeo odgovornost za napade, iako je naveo da će se napadi na Moskvu nastaviti.

„Ruska elita i obični Rusi sada shvataju da rat nije negde daleko na teritoriji Ukrajine, koju mrze“, rekao je Jusov u intervjuu prošlog meseca, kada je kampanja napada dronovima intenzivirana.

Ali Amerikanci veruju da postoji važnija publika. Ako postoji strateški cilj, to je jačanje morala ukrajinskog stanovništva i trupa, tvrde anonimni zvaničnici koji su govorili za „Njujork tajms“.

Ukrajina je započela kontraofanzivu početkom juna, ali ona ni nakon skoro tri meseca nije dala značajnije rezultate. Bez napretka na bojnom polju, Ukrajina je intenzivirala svoje napade dronovima na prostoru Krima, kao i u prekograničnim udarima na teritoriju Rusije.

Ukrajinski zvaničnici rekli su da imaju izvesnu nadu da bi pojačani napadi mogli da nateraju Moskvu da preispita svoje daleko opsežnije raketne napade i napade dronovima na Ukrajinu.

Ali čini se da je ta kampanja imala suprotan efekat, odnosno da je pojačala podršku Specijalnoj vojnoj operaciji u nekim delovima Rusije, rekla je Tatjana Stanovaja, naučnica Karnegijeve zadužbine za međunarodnu saradnju i mir.

Čini se i da su udari dronovima u ruskim pograničnim regionima pojačali antiukrajinsko raspoloženje i mogli bi da pomognu u jačanju položaja predsednika Vladimira Putina, rekla je Stanovaja.

Američke obaveštajne agencije nisu sigurne koji operativci ukrajinske vojske izvode napade. Iako nije pominjao konkretne napade, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da se „rat vraća na rusku teritoriju“.

Sjedinjene Države su više puta izražavale negodovanje napadima dronova na rusko tlo. Vašington je „jasno stavio do znanja da ne podržavamo napade unutar Rusije“, rekla je u julu portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer.

Moskva i Moskovska oblast, kao i drugi regioni Rusije, u poslednje vreme su u više navrata bili mete napada dronova.

U noći 26. avgusta Ministarstvo odbrane je još jednom izvestilo da je odbijen „teroristički napad kijevskog režima“ na objekte u Podmoskovlju.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter