Izvor: rojters
02.12.2023 u 17:54
0

SNAŽAN ZEMLJOTRES POGODIO FILIPINE: Zemljotres jačine 7,5 stepeni rihtera, u narednim satima očekuje se cunami u Japanu i na Filipinima

Zemljotres jačine najmanje 7,5 stepeni Rihterove skale pogodio je Mindanao na jugu Filipina kasno u subotu, izazvavši naredbe za evakuaciju nekih oblasti i jugozapadnih japanskih obala zbog upozorenja o talasima cunamija od jednog metra (3 stope) ili više.

MORAĆE U ZATVOR ČAK IAKO GA IZABERU: Sudija odbacila Trampov zahtev za imunitet u slučaju izbora

@secretplaceofnotes earthquake magnitude 6.1 2:10am #earthquakeinthephilippines #earthquaketoday #earthquake ♬ original sound – —nigth:secret

 

Filipinska seizmološka agencija Fivolks saopštila je da bi talasi mogli da pogode Filipine do ponoći (16:00 GMT) i da traju satima.

Američki sistem za upozorenje na cunami saopštio je da bi moglo biti talasa do 3 metra iznad nivoa plime duž nekih filipinskih obala.

 

Čamci koji su već na moru tokom ovog perioda trebalo bi da ostanu na moru u dubokim vodama do daljeg savetovanja“, rekao je Fivolks, tražeći od ljudi koji žive u blizini obala orijentalnih provincija Surigao Del Sur i Davao da se „odmah evakuišu“ ili „presele dalje u unutrašnjost“.

Japanski emiter NHK saopštio je da se očekuje da će talasi cunamija do jednog metra stići do jugozapadne obale Japana oko 30 minuta kasnije – do 1:30 u nedelju

Fivolks je rekao da očekuje značajnu štetu od samog potresa, ali je upozorio na naknadne potrese.

Rejmark Gentalan, šef lokalne policije u priobalnom gradu Hinatuan u blizini epicentra zemljotresa, rekao je da je struja isključena otkako je zemljotres pogodio, ali timovi za reagovanje na katastrofe još nisu pratili žrtve ili štetu.

Zemljotresi su uobičajeni na Filipinima, koji se nalaze na „Vatrenom prstenu“, pojasu vulkana koji kruže oko Tihog okeana i koji je podložan seizmičkoj aktivnosti.

Evropsko-mediteranski seizmološki centar (EMSC) saopštio je da je zemljotres magnitude 7,5 pogodio na dubini od 63 kilometra (39 milja).

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter