Izvor: Kurir.rs/Politico.eu
21.12.2023 u 14:14
0

ŠOLC REŠIO PROBLEM BUDŽETA, UZEĆE PUTINOVIH 720 MILIONA : Stisla kriza?

Nemačka vladajuća koalicija se muči da pronađe novac zbog budžetske krize koja i dalje traje, a sada bi mogao mogao da joj stigne neočekivani priliv sredstava u vidu velike količine zamrznutog ruskog novca.

ŠOLC HITNO OTKAZAO SASTANAK SA PREMIJEROM DRŽAVE EU: Iz kabineta nemačkog premijera saopšteno da ima KORONU

Politiko prenosi da je glavni nemački federalni tužilac juče najavio nameru vlasti da konfiskuju oko 720 miliona evra koje ruska finansijska instituacija ima na računu u frankfurtskoj banci.

– Nećemo dozvoliti da novac iz ruskih fondova korišćen za finansiranje nezakonite ratne agresije na Ukrajinu drži netaknut na nemačkim računima. Liberalna demokratija brani sebe tako što staje na stranu onog ko je napadnut i zakonom se protivi nasilju – naveo je na društvenoj mreži X (bivši Tviter) Marko Bušman, nemački ministar pravosuđa.

Politiko navodi da ovaj potez predstavlja eskalaciju napora koje Nemačka čini na sankcionisanju Rusije.

Zvaničnik upoznat s ovim slučajem kazao je da će se, ukoliko tužioci ostvare namere, zamrznuta ruska sredstva preliti u nemačke federalne džepove i obezbediti vladi potencijalnu finansijsku korist.

Navodi se da je Nemačka do sada samo zamrzavala novac koji je pripadao ruskim kompanijama i pojedincima koji su pod sankcijama.

Zvaničnik je rekao da je ovih 720 miliona evra, koji pripadaju podružnici Moskovske berze, zamrznuto nakon što je Evropska unija u junu 2022. odlučila da ovu instituciju doda na listu sankcija uvedenih zbog invazije Rusije na Ukrajinu.

Navodi se da je sada na Višem regionalnom sudu u Frankfurtu da presudi da li Nemačka može da konfiskuje taj novac.

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter