Izvor: BSC Happy/Tanjug
15.07.2023 u 17:11
0

TESTIRAO POLICIJU I ODUSTAO OD SPALJIVANJA SVETE JEVREJSKE KNJIGE: „Ja sam musliman, mi ne spaljujemo“

Testirao švedsku policiju

Muškarac koji je najavio da će danas spaliti svetu jevrejsku knjigu Toru ispred izraelske ambasade u Stokholmu, ipak to nije učinio.

Švedski državljanin Ahmed Aluš (32) je, obraćajući se medijima ispred ambasade, izjavio da, uprkos urednoj dozvoli koju je dobio od stokholmske policije da održi protest sa još dvoje ljudi, nema nameru da spali bilo koju knjigu, a potom je bacio upaljač na zemlju. „Nikada nisam mislio da ću spaliti bilo koju knjigu. Ja sam musliman, mi ne spaljujemo„, izjavio je Aluš.  On je rekao da je pravi razlog njegovog protesta skretanje pažnje javnosti na razliku između slobode govora i vređanja etničkih grupa, kao i želja da se uveri da švedske vlasti ne sprovode zakon selektivno kada je u pitanju spaljivanje verskih tekstova.

Nedavno spaljivanje islamske svete knjige Kurana u Švedskoj izazvalo je široku međunarodnu osudu i oštro negodovanje muslimana širom sveta. Švedski premijer Ulf Kristerson izjavio je da Švedska jeste i mora biti zemlja u kojoj ljudi različitih vera, ili bez verskih uverenja, mogu da žive zajedno jedni pored drugih u međusobnom poštovanju. Švedska vlada je osudila paljenje Kurana kao čin „islamofobije“, ali uz napomenu da ta zemlja ima „ustavom zaštićeno pravo na slobodu okupljanja, izražavanja i demonstracija“.

Nakon spaljivanja Kurana u Stokholmu najviše telo UN za ljudska prava u sredu je velikom većinom odobrilo meru kojom se sve zemlje pozivaju da učine više na sprečavanju verske mržnje. Spaljivanje Kurana u Stokholmu osudio je i predsednik Izraela Isak Hercog. Izraelski lideri su Aluševo planirano spaljivanje i skrnavljenje jevrejske svete knjige označili kao antisemitsko. Jakov Hagoel, predsednik Svetske cionističke organizacije, rekao je da izdavanje dozvole za spaljivanje Tore „nije sloboda izražavanja već antisemitizam“.

POSLE KURANA NA RED DOŠLE BIBLIJA I TORA: ŠVEDSKA odoborila SPALJIVANJE DVE SVETE KNJIGE ispred IZRAELSKE AMBASADE

Upozorenje je stiglo i iz kabineta izraelskog premijera Benjamina Netanjahua koji je preko Tvitera poručio da država Izrael ovu sramnu odluku, koja šteti „Svetinji nad svetinjama jevrejskog naroda, shvata veoma ozbiljno“. Evropski jevrejski kongres je osudio najavu o spaljivanju Tore poručivši da provokativnim, rasističkim, „antisemitskim i bolesnim aktima poput ovih nema mesta ni u jednom civilizovanom društvu“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter