Izvor: Kurir.rs
28.07.2023 u 13:56
0

ŠTO JE EKSPLODIRALO SKLADIŠTE MUNICIJE U VOLOSU? Bombe čuvane po NATO standardu, rastinje bilo raskrčeno, nije imalo šta da plane

Jutro nakon eksplozije skladišta municije u Grčkoj glavno pitanje je kako je do nje uopšte došlo.

POGNITE GLAVU, ZOVITE MOSKVU U POMOĆ: Bez ruskih hidroaviona Grčka ne može da pobedi požare

Kako javlja grčki sajt Prototema, u tom skladištu su čuvane avionske bombe kojima su potrebni detonatori da bi eksplodirale, a oni se po pravilu čuvaju odvojeno od bombi. Istraga je u toku, a jedna od mogućnosti koje se razmatraju jeste i teorijska po kojoj se eksploziv od visoke temperature požara istopio i razlio, nakon čega je došlo do njegove snažne eksplozije.

Grčki portal navodi da su danas vojne vlasti počele s kontrolom i čišćenjem eksplozivnih ostataka oko vojnog skladišta municije koje je juče popodne eksplodiralo zbog požara u Nea Anhijalosu. Glavni prioritet je da se vazduhoplovna baza Agialos što pre vrati u funkciju.

Printscreen

Kako navodi Prototema, ova vazduhoplovna baza je druga po veličini u zemlji i jedna od onih koje snose najveći teret presretanja turskih lovaca prilikom narušavanja vazdušnog prostora Grčke.

Zbog toga će specijalistički timovi što pre početi da „češljaju“ teren u krugu od najmanje tri kilometra oko skladišta u potrazi za ostacima municije i eksploziva zbog opasnosti po vojno osoblje i za civile.

Inače, skladište municije koje je eksplodiralo u Grčkoj kod grada Nea Anhijalos bilo je nadzemnog tipa i u njemu su se nalazile uglavnom konvencionalne avionske bombe od 226 do 907 kilograma, koje nose avioni F-16.

Municija je skladištena po NATO specifikacijama, što znači da je skladište bilo betonsko i ograđeno zemljom bez vegetacije.

Kako se navodi, prostor oko magacina u radijusu od 60 metara bio je potpuno raskrčen od rastinja, a najbliža vegetacija je bio maslinjak udaljen nekoliko metara od tog oboda.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter