Izvor: Alo.rs
10.01.2024 u 11:42
0

STRAH I TREPET U POLJSKOJ: Uhapšeni bivši ministar Kaminski i njegov zamenik

Poljska policija saopštila je da je uhapsila bivšeg ministra unutrašnjih poslova Marijuša Kaminskog i njegovog zamenika u predsedničkoj palati u Varšavi Macieja Vasika.

POLJSKA OPET IDE NA IZBORE: Kontroverzna Julija srušila proevropskog premijera

– Voleli bismo da vas informišemo da su dve osobe uhapšene u skladu sa odlukom suda – naveli su iz policije na društvenoj mreži Iks.

Premijer Poljske Donald Tusk optužio je juče predsednika Andžeja Dudu za ometanje pravde, nakon što su Kaminski i njegov zamenik Maciej Vasik viđeni u predsedničkoj palati. U trenutku hapšenja Duda navodno nije bio u palati.

Prema navodima izvora poljskih medija, trenutak hapšenja usledio je kada su svi bili sigurni da predsednik nije u palati, kako ne bi došlo do neprijatne situacije, ili njegovog eventualnog pokušaja da zaštiti nekadašnje čelnike vlade.

Novi ministar unutrašnjih poslova Marcin Kiervinski komentarisao je da su „pred zakonom svi jednaki“.

Stotine demonstranata okupilo se ispred predsedničke palate na poziv stranke Pravo i pravda (PiS), čiji su Kaminski i Vasik članovi, tražeći da oni budu odmah oslobođeni.

Nedeljama nakon što je PiS došao na vlast 2015. godine, Duda je pomilovao Marijuša Kaminskog koji je osuđen za zloupotrebu političkog uticaja i omogućio mu da postane ministar unutrašnjih poslova, prenosi Rojters.

U postupku pred apelacionim sudom je odlučeno da predmet bude ponovo otvoren i u decembru prošle godine Kaminski i Vasik osuđeni su na dve godine zatvora zbog zloupotrebe političkih ovlašćenja.

Advokati su tad postavili pitanje može li Duda da pomiluje pre nego što žalbeni sud donese konačnu presudu. Vrhovni sud odredio je prošle godine da slučaj treba ponovno otvoriti, a u decembru su Kaminski i njegov zamenik Vasik osuđeni na dve godine zatvora zbog zloupotrebe ovlašćenja.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter