Izvor: Telegram
21.04.2023 u 14:13
0

BUKTI RAT, VEĆ 300 MRTVIH: Žestoke borbe u Sudanu, generali u klinču, a narod na MUKAMA!

Sudanski "Juda" započeo krvavi rat koji preti da eskalira i na druga područja. Svaki dan povećava se broj mrtvih civila, a ceo svet gleda na drugu stranu - ka Ukrajini.

Krvavi sukobi u Sudanu traju danima, poginulo je skoro 300 ljudi, među kojima i mnogo civila. Dva pokušaja primirja bila su neuspešna, a hiljade ljudi beže iz glavnog grada Kartuma u ​​potrazi za bezbednošću. Sukobi u glavnom gradu Sudana Kartumu i drugim gradovima širom ove afričke zemlje rezultat su sukoba sudanske vojske i paravojnih snaga pod nazivom Snage za brzu podršku (RSF). Sudanci su godinama pokušavali da se otarase vojne diktature, a sada su se našli u centru sukoba dvojice vojskovođa koji su se preko noći od kolaboracionista pretvorili u smrtne neprijatelje.
Lider Sudana i njegove vojske general Abdel Fatah al-Burhan i njegov zamenik i lider RSF-a Mohamed Hamdan Daglo, poznatiji kao Hemedti, dele vlast od kraja 2021. godine, kada su zajednički izvršili državni udar. Međutim, njihov savez je ubrzo počeo da se raspada jer nisu imali istu viziju za budućnost zemlje.

PRVA 24 SATA BIĆE PRESUDNA: Od 3 ključna detalja zavisiće tok kontraofanzive, Ukrajince čekaju minska polja i rovovi puni Rusa

Od državnog udara 2021. ubijeno je preko 100 demonstranata. Građani su u februaru počeli da strahuju od potencijalnog oružanog sukoba. Kako su se odnosi dvojice lidera pogoršavali, tenzije u zemlji su se razvijale. Protesti protiv vojne i paravojne hunte postajali su sve intenzivniji. Početkom marta vojni oficir je pucao u grudi demonstranta u Kartumu i ubio ga, a sve je snimljeno. Od puča 2021. ubijeno je više od 100 demonstranata. Nasilje je postepeno postalo sveprisutno, a građani su međusobno delili informacije kako bi izbegli opasnost. WhatsApp je distribuirao informacije o tome koje puteve treba izbegavati i koje alternativne rute koristiti da bi se život normalno nastavio. U međuvremenu, dvojica generala su se nadmetala ko će od njih biti predstavljen kao svojevrsni „vođa naroda“. Hemedti je došao do snimka ubistva demonstranata i pozvao na suđenje policajca koji ga je upucao. Hemedtijev brat, takođe pripadnik RSF-a, rekao je da njegove snage neće dozvoliti da demonstranti budu ubijeni ili privedeni. Burhan je, pak, počeo da govori da je vojska spremna da se potpuno povuče iz politike.
Ubrzo nakon početka napada, Hemedti je dao intervju gde je za Burhana rekao da je zločinac koji želi da uništi zemlju. Hemedti se na nacionalnoj političkoj sceni pojavio tek pre četiri godine. Za to kratko vreme uvukao je vojsku i ceo Sudan u sukob bez presedana. Ali ko je zapravo Hemedti i kako je, naizgled preko noći, uspeo da zagospodari sudanskom politikom?
Hemedti je prvi put upao u oči javnosti nakon što je sudanska revolucija 2019. zbacila predsednika Omara al-Bašira, vojnog diktatora koji je vladao skoro 30 godina. Sve do revolucije, Hemedti je radio iza kulisa za Bašira, koristeći svoju privatnu vojsku da uguši pobune na nemirnom zapadu zemlje. U februaru i martu 2019. kako su se protesti protiv Bašira pojačavali, Hemedtijeve snage su pozvane sa periferije zemlje da podrže vojsku u Kartumu. Ali onda, u aprilu 2019. Hemedti je napravio neočekivan potez, koji bi bio početak njegovog neverovatnog političkog uspona. 

UKRAJINA DOBILA ŽESTOKO POJAČANJE IZ SLOVAČKE, DA LI ĆE ZNATI ŠTA SA NJIMA? Stiglo 13 novih MiG-ova…

Dogovor za Hemedtija više nije opcija. Nije jasno ko je prvi napao, ali tri dana pre početka sukoba, RSF je počeo da raspoređuje još trupa u Kartum i tiho pojačava svoje položaje u strateškom severnom gradu Merove. Istovremeno, borbe su se rasplamsale i u drugim delovima Sudana, ne samo na severu, već ponovo u Darfuru, u gradovima Njala i Al Fašir. Hemedti je potpuno odbacio dogovor kao način da učvrsti svoju moć i vratio se onome što najbolje zna – borbi. Od trećeg dana sukoba, RSF je počeo da ulazi u kuće u Kartumu, pljačkajući i napadajući civile. Nedelju dana od početka sukoba ubijeno je na stotine civila, većinom u prestonici. Građani ostaju bez hrane i vode i spavaju, ako mogu, daleko od prozora dok stalne  vatre pucketaju ispred njihovih domova. U međuvremenu, sudanska vojska bombarduje i Hemedtijeve paravojne snage i sudanski narod.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter