Izvor: Jutarnji list
21.04.2023 u 14:36
0

KINEZI STVORILI NAJMOĆNIJE ORUŽJE NA SVETU: Kraj rata u Ukrajini? Rusi likuju, Amerika u panici!

Peking veruje da je upravljanje izvorima informacija ključni domen u budućim ratovima.

Kina pravi sofisticirano sajber oružje koje bi moglo „preuzeti kontrolu“ nad neprijateljskim satelitima, čineći ih beskorisnim za nadzor ili špijunažu, prema procurelim američkim obaveštajnim dokumentima, preneli su mediji. SAD procenjuju da je nastojanje Pekinga da razvije sposobnosti za „eksploataciju i otmicu“ neprijateljskih satelita ključni deo njegovog krajnjeg cilja potpune kontrole informacija. Kina smatra da je upravljanje informacionim resursima ključni domen u budućim ratovima.
Dokument sa oznakom CIA, objavljen ove godine i ranije neprijavljen, samo je jedan od desetina koje je navodno podelio 21-godišnji američki vojnik, u najvećem curenju informacija iz američkog bezbednosnog aparata u poslednjih više od jedne decenije. Sajber sposobnost ove prirode bi daleko nadmašila sve što je Rusija rasporedila u Ukrajini, gde su timovi za elektronsko ratovanje prvenstveno koristili pristup grube sile.
Kineski ambiciozniji sajber napadi imaju za cilj da imitiraju signale koje neprijateljski sateliti primaju od svojih operatera. Na taj način mogu ih potpuno preuzeti ili dovesti do njihovog kvara u ključnim trenucima rata. SAD nikada nisu otkrile da li poseduju slične sajber mogućnosti. U međuvremenu, Tajvan, pošto je saznao koliko su satelitske komunikacije neophodne u ratu u Ukrajini, pokušava da izgradi komunikacionu infrastrukturu koja može da preživi kineski napad. Kao znak koliko su satelitske komunikacije postale ključne u ratu, ruski sajber napad uspeo je da onesposobi hiljade ukrajinskih vojnih Viasat rutera u satima pre nego što je pokrenuo svoju invaziju 24. februara prošle godine. Usluga Viasat prekinuta je i za hiljade korisnika u Poljskoj, Italiji i Nemačkoj, gde je takođe pogođeno nekoliko stotina vetroturbina.
Kineski ciljevi su, prema procureloj proceni, daleko napredniji. Oni bi nastojali da onemoguće sposobnost satelita, koji imaju tendenciju da rade u međusobno povezanim grupama, da komuniciraju jedni sa drugima, prenoseći signale i komande sistemima naoružanja. Ili za slanje vizuelnih i presretnutih elektronskih podataka. Američki vojni zvaničnici upozorili su da je Kina postigla značajan napredak u razvoju vojne svemirske tehnologije, uključujući satelitske komunikacije.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter