Izvor: Happy BSC
18.06.2022 u 22:00
0

„Svaki rat je nesrećan, ali izgubljen rat je katastrofa“, emisija „AKTUELNOSTI“ na kanalu TV HAPPY!

U emisiji „AKTUELNOSTI“ na kanalu TV HAPPY govorili smo o 115. danu rusko-ukrajinskog sukoba. Donjeck se u poslednja tri dana nalazi pod žestokim granatiranjem od strane ukrajinskih snaga, kao glavni cilj ruske specijalne vojne operacije nazvan je oslobođenje Donbasa, a Donjeck je jedan od najvažnijih gradova u toj oblasti.

Naši sagovornici na ove teme bili su politički analitičar Milovan Bajagić, istoričar prof dr. Miloje Pršić, prof dr Uroš Šuvaković i general Vinko Pandurović.

 Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

General Vinko Pandurović istakao je da su naši analitičari u proteklih 115 dana, a posebno u prvih 15, imali dobre procene kako će se odvijati borbena dejstva na prostoru Ukrajine.

„Da li je to invazija, specijalna vojna operacija ili agresija, nama ovde je manje važno, ali sa pravnog i međunarodnog stanovišta je itekako važno. Naša predviđanja su tada bila da ovaj sukob neće trajati kratko. Nismo precizno odredili koji će to vremenski period biti, ali smo procenjivali da će borbena dejstva posle povlačenja ruskih snaga sa pravca Kijeva i severnog dela i ostvarivanje kopnene veze između Krima i Heršonske oblasti uslediti aktivnija borbena dejstva na centralnom delu istočne Ukrajine i to baš na delu u području Donbasa. To jeste bilo očekivano iz više razloga, jedan od njih je taj što se tu nalaze samoproglašene republike Luganska i Donjecka, koje su priznate od strane Rusije i one su bile pod veoma velikim pritiskom, napadima i artiljerijskim dejstvima od strane ukrajinskie vojske i da je Rusija jedan od razloga svog angažovanja imala i taj da tim građanima i stanovništvu pomogne. Oni su i pozvani od strane te dve republike. Oni su krenuli iz istih razloga koje je svojevremeno plasirao NATO u javnosti kada je krenuo u agresiju na SRJ štiteći ljudska prava i štiteći albanski narod na Kosovu i Metohiji, koji nije bio ugrožen Za razliku od ovog slučaja gde je ruski narod na istoku Ukrajine ugrožen itekako i to je dalo opravdanost ruske specijalne vojne operacije. Mislim da je predsednik Rusije Vladimir Putin na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu istakao ta pitanja, podsetio je Zapad na međunarodne norme i standarde koji su oni ranije prekršili. Čak je i američki ambasador rekao da je Rusija srušila međunarodno pravo. Možda je napravio previd misleći na 1999. godinu“, smatra Pandurović.

NEMIRI NE PRESTAJU: Donjeck granatiran treći dan zaredom

On je potom komentarisao taktiku ruske vojske naglasivši pritom šta bi on drugačije izveo.

„Što se tiče borbenih dejstava i situacije na terenu. Ja sam očekivao da će ruske snage na pojedinim delovima pokušati da skrate front, izraziti težište, grupisati snage i učiniti to da što više tona čelika ispale na jedan kilometar fronta. To se zove vatrena moć, to je sva raspoloživa sredstva kad ostvare vatreno dejstvo ispale svu artiljerijsku, pešadijsku municiju i projektile. Oni bukvalno progorevaju to. Malo me je to čudilo s obzirom da su znali da je istočni deo ukrajine itekako utvrđen da su jake ukrajinske snage na tom prostoru. Videli smo na snimcima izuzetno dobre fortifikacije, dobre saobraćajnice, skloništa, zaklone itd.. Da nije ruska vojska nastavila svoje dejstvo sa severa, iako su već sa prostora Belorusije ušli prema Kijevu, da nisu blokirali Kijev, a nastavili dejstva sa juga i severa bukvalno ostavivši ovaj front da miruje, nedozvoljavajući ovim snagama da se izvlače, a one to ne bi ni smele, držeći Kijev pod blokadom i dovodeći ove snage Ukrajine u situaciju da su opkoljene. Međutim, to su verovatno neki drugi razlozi na terenu. Ja mislim da će se ova dejstva i dalje nastaviti i da će se posle Severodonjecka, Slavljanska i Krematorsk biti na dnevnom redu i da će se dalje ići prema reci Dnjepar“, rekao je general.

Prof dr Uroš Šuvaković istakao je da se od raspada SSSR kontinuirano razvija u Ukrajini profašistička organizacija koja je postala paralmilitarna formacija, a kasnije je i priključena redovnoj vojsci Ukrajine kako bi se međunarodno-pravno zaštititi.

„Slažem se sa generalovom ocenom. Grešili su svi oni koji su mislili da će to biti neki „blickrig“. Neće to biti „blickrig“ to je jedna temeljna operacija. Možemo je nazvati kako god hoćemo, ali recimo da je to konflikt Rusije i Amerike na teritoriji Ukrajine uz asistenciju Evrope. Recimo da to tako možemo da definišemo. Ja lično mislim da ovde Rusija ima nekoliko ciljeva. Jedan cilj ili prva grupa ciljeva, to je da obezbedi ljudska prava i slobodu za ruski narod u Ukrajini koji je od 2014. godine naročito ugroženi. Kad vi u jednoj zemlji u kojoj bar polovina stanovništva maternji jezik govori ruski, vi zabranite ruski jezik, tu više ne može da se govori o ljudskim pravima. To ima onda neke druge kvalifikacije koje se mogu tu dati. Sasvim je jasno da se kontinuirano od raspada SSSR do danas razvija jedna profašistička organizacija koja postoji u Ukrajini koja je sada poznata pod nazivom Azov a koji su sledbenici „banderaša“ iz Drugog svetskog rata. Sad i za to postoji i dokazi jer oni koji su uhvaćeni, tu su pronađene fotografije Hitlera, kukastih krstova itd. Jasno se vidi kakva je ideologija iza tih fanatika koji su prvo bili palamilitarne formacije a zatim su uvršteni u redovnu vojsku Ukrajine da bi im se dala međunarodno pravna zaštita. Mislim da je druga grupa ciljeva Ruske Federacije u ovoj operaciji“, rekao je Šuvaković.

On je istakao da veruje da postoje i drugi ciljevi ruske vojske, koji su vezani za NATO.

„Ovo su proklamovani ciljevi i oni su jasni. Druga grupa jeste da se oslabi NATO, a pazite NATO i Evropska unija nisu formalno isto, ali praktično iste zemlje koje su u Uniji su i u NATO, da ne kažem da su prvo morale da uđu u NATO da bi ušli u EU. Ja mislim da produžavanjem ratnih dejstava u Ukrajini, da se razara tako evropska solidarnost sa Ukrajinom i ozbiljno dovodi u pitanje jedinstvo EU i jedinstvo NATO pakta. Ja mislim da je to jedan od važnih ciljeva koji predsednik Rusije Vladimir Putin ovim želi da ostvari“, dodao je Šuvaković.

RUSIJA NE SPAVA: Tri rakete uništile skladište goriva u ukrajinskom gradu Novomoskovsk

Istoričar prof. dr Miloje Pršić otkrio je koji je strateški značaj Zmijskog ostrva oko koga se pojačavaju borbe ruske i ukrajinske strane.

„Ni jedan rat ne donosi ništa dobro, pogotovo ovako kad su gotovo dva veoma bliska, da ne kažem isti narod. Po pravilu Ukrajina sve manje poštuje pravila ratovanja. Ja sam danas malo više listao, i danas su gađali centre gradova koji su da kažem već oslobođeni. Ovo je dakle suština toga, oni ne dozvoljavaju da se ono što je omeđeno, oslobođeno, ono što se smatra da je Rusija ostvarila neke svoje ciljeve oni sada koriste dalekometne rakete, i to narušavaju. Civili gotovo redovno su žrtve ovakvih sukoba, žrtve su rata, nezaštićeni su, nemaju nikakvih mogućnosti pogotovo ovakvom primenom, a ukrajina se svakodnevno snabdeva dalekometnim raketama, što će joj olakšati ovakav način dejstva po položajima, po mestima i po teritorijama koje je Rusija već oslobodila. Oni su juče potopili jedan prod koji je plovio ka Zmijskog ostrva upotrebili su dalekometne američke rakete. To je od Rumunije udaljeno 48 kilometara ali je strateški bitno za kontrolu plovidbe prema Crnom moru. Želim to da istaknem da je Velika Britanija planirala da na tom terenu, na tom potezu Odesa-Zmijsko ostrvo uspostave kontrolne punktove ili komandna mesta za nadgledanje svih ratnih puteva. Čovek bi se začudio, otkuda takva borba za to majušno ostrvo, koje je otprilike dugačko oko kilometar. Malo je ostrvo ali je veoma značajno strateški jer se sa tog ostrva kontroliše ceo put brodova. Čitava komunikacija se lako kontroliše. 1948. godine to ostrvo je predato Ukrajini, tadašnjem sovjetskom savezu. Rumunija je vodila jedan dug međunarodni spor da vrati to ostrvo pod svoju nadležnost, izgubila je taj spor i to ostrvo je pod nadležnosti Ukrajine. Vodile su se žestoke borbe za to ostrvo pre nekoliko dana, obnovljene su borbe za to ostrvo. Po svoj prilici napravljeni su tu žestoki komandni punktovi, to mislim pre svega na Engleze, pogotovo ono što su radili u blizini Odese“, rekao je Pršić.

On je istakao da se i Rusi i Ukrajinci nalaze u promeni načina ratovanja.

„Ukrajinci ovoga momenta ne poštuju nikakva pravila igre. O tome nećete dobiti nikakve informacije sa Zapada. Dobićete informacije sa Zapada da je Rusija na kolenima, da je poraz izvestan, da je Putin u teškom zdravstvenom stanju, da je nesklad u nekim dejstvima. Od toga ništa nije tačno. Mislim da je Rusija u jednoj promeni načina ratovanja. Oni sada pokušavaju da na užem prostoru potpuno unište položaje Ukrajinaca i da ono što osvoje šire teritoriju i da je čiste. Međutim, očito da i Ukrajinci menjaju svoju strategiju, pa iako je pomeren front odnosno položaj unapred, Ukrajinci dalekometnim artiljerijama i raketama ponovo bombarduju naseljena mesta. Da vas podsetim da je od 2004. do 2022. godine položaj ruskog naroda u Donjecku i Lugansku bio katastrofalan“, dodao je Pršić.

Politički analitičar Milovan Bajagić rekao je da „svaki rat je nesrećan, ali izgubljen rat je katastrofa“ i dodao da smatra da je izuzev rata u SFRJ ovo najkrvaviji sukob nakon Drugog svetskog rata.

„Pre svega, svaki rat je nesrećan, ali izgubljen rat je katastrofa. Izuzev rata u bivšoj SFRJ možemo reći da je ovo je najkrvaviji rat koji se odvija od Drugog svetskog rata ka ovamo. Mislim da sada ulazimo u kraj prve faze rata u Ukrajini. Prva faza rata u Ukrajini bila je zauzimanje, odnosno oslobađanje donjecke i luganske oblasti. Što se druge faze tiče mislim da Ruse čekaju krvave bitke za Harkov i za Odesu, gde i Zmijsko ostrvo ima izuzetan strateški značaj. Treća faza je izbijanje linije na Dnjepru i zauzimanje Kijeva i četvrta faza je zauzimanje zapada Ukrajine. Da bi gledaoci shvatili koliki je to front, trenutno on iznosi 2450km, kao da povučete liniju od Libeka na severu Nemačke do Mesine na jugu Italije. To je izuzetno veliki front“, rekao je Bajagić.

On je istakao da ni u jednom sukobu u poslednjih 50 godina niko nije više vodio računa o civilima kao što to čini ruska vojska.

„Vidimo jedan jako krvav rat mada smatram da ni jedna vojska u poslednjih 50 godina nije toliko, što se tiče odnosa prema civilima vodila računa, kao što je ruska vojska, vode fer rat, štite civile. Sa druge strane u ukrajinskoj vojsci su česti slučajevi maruderstva, precizirano još od prve Ženevske konvencije, to su velika pljačka. Ukrajinci su krenuli ofanzivnije ne samo da bombarduju područja Ukrajine već i područja Rusije. Imate rakete kratkog, srednjeg i dugog dometa i njihova upotreba zavisi od položaja. Mislim da će biti velika bitka za Harkov jer on ima izuzetan značaj ne samo u Ukrajini, već i u bivšem SSSR i u Ruskom carstvu. To je treći najveći grad industrijski i naučni centar posle Moskve i posle Sankt Peterburga. Četiri najkrvavije bitke u Drugom svetskom ratu vodile su se za Harkov. On je u Drugom svetskom ratu bio veći grad od Kijeva, po broju stanovnika čak i po površini. Nakon zauzimanja Donjecka očekujem jako veliku bitku za Harkov. To će biti peta bitka za Harkov. On ima i možda najveću industriju u Ukrajini. S toga smatram da je ovo samo jedna etapa koja će ubrzo biti završena što se tiče Rusa. Oni će očistiti Donjeck i Lugansk i krenuti dalje, a to znači Harkov i Odesa, s tim da je Odesa jako utvrđen grad i time bi Rusi zaokružili izlaz na more. Smatram da će oni pre ići kopnenim putem zbog protivbrodskih raketa, i zbog toga što je to žestoko minirana oblast“, rekao je Bajagić.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter