Izvor: Happy BSC
22.12.2022 u 17:00
0

ŠVEDSKA ULAZI U SVE DUBLJU RECESIJU:Štokholm u panici – energetska kriza ubrzava i pojačava ekonomsku krizu

Rastuće cene energije podstiču inflaciju, pogađajući domaćinstva i preduzeća, saopštilo je ministarstvo finansija te zemlje. Očekuje se da će se bruto domaći proizvod Švedske smanjiti za 0,7 odsto u 2023. godini, u poređenju sa novembarskom prognozom za pad od 0,4 odsto, dok se ukupna inflacija predviđa na 6 odsto sledeće godine, u odnosu na 5,2 procenata koliko je bilo ranije.

ČAVUŠOGLU NE KRIJE NABOJ NEGATIVNE ENERGIJE, A TU SU I KRITIKE: Evo zbog čega je Švedska glavna na udaru!

„Rekla sam u oktobru da Švedska ide ka ekonomskoj zimi i ono što sada vidimo je da će zima izgleda otegnuti više nego što smo mislili“, rekla je ministarka finansija Elizabet Svanteson. „Slab razvoj,izgleda da neće dostići dno do 2024. godine“, rekla je ona. Ekonomija sada raste za samo 1 odsto u 2024. godini, što je pad sa 2 procenta koliko je bilo ranije, pre nego što će se oporaviti na rast od 2,7 odsto u 2025. godini, predviđa ministarstvo.

Švedska domaćinstva su poslednjih meseci postala sve sumornija, pogođena naglom inflacijom, rastućim troškovima hipoteka i rekordno visokim cenama struje. Nivo poverenja potrošača bio je blizu rekordno niskog nivoa u novembru. „Važno je reći da trenutno ne gledamo na ekonomsku krizu, mi gledamo na energetsku krizu. Mnogi pojedinci se zaista bore, ali ekonomija u celini ne“, konstatovala je Svanteson.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74  

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter