Izvor: Sputnjik/BSC Happy
09.11.2023 u 13:59
0

SVI „JUNACI“ NIKOM PONIKOŠE: PUTIN STIGAO u KAZAHSTAN – DRHTE KAO PRUT! VIDEO

Ruski predsednik Vladimir Putin boravi u poseti Kazahstanu. Predsednik Kazahstana Kasim Žomart-Tokajev priredio mu je svečani doček u svojoj rezidenciji u Astani. U toku su razgovori dvojice predsednika.
Putin je na početku razgovora ocenio da se strateško partnerstvo i savezništvo između dve zemlje pouzdano razvija.
„Rusija i Kazahstan imaju dobar potencijal u agrarnoj sferi, postoje dobre mogućnosti da osiguraju svoje interese i da pomognu partnerima u svetu“, rekao je on.
Po završetku razgovora sa Tokajevom biće potpisan program saradnje dve zemlje u naredne tri godine, dodao je Putin.
Najavio je svoje učešće na samitu ODKB u Minsku 23. novembra.

Forum međuregionalne saradnje

Lideri su se prethodno obratili na 19. Forum međuregionalne saradnje dve zemlje.
Tokajev je tom prilikom istakao da su Kazahstan i Rusija strateški partneri i saveznici.
Između ostalog, on je rekao da je početak tranzita ruskog gasa u Uzbekistan preko teritorije Kazahstana ključni element u osiguravanju energetske bezbednosti u centralnoj Aziji.
„Značajan događaj predstavlja nedavni početak tranzita ruskog gasa u Uzbekistan preko teritorije Kazahstana. Taj projekat ima ključnu ulogu u jačanju regionalne stabilnosti i energetske bezbednosti Centralne Azije“, naveo je on.
Ruski predsednik je rekao da je za potpisivanje pripremljen niz dokumenata koji se tiču saradnje dve zemlje a čija vrednost iznosi skoro 100 miliona dolara.
Sporazumi i memorandumi će biti potpisani na Forumu.
Putin je najavio da će naredni forum biti održan naredne godine u Ufi.
Ruski lider je naglasio i da će Rusija zadržati prvenstvo kada je reč o izvozu pšenice.
„Rusija ove godine ima odlične prinose pšenice, zemlja će ostati na 1. mestu u svetu po izvozu“, rekao je on.
Prema njegovim rečima, odnosi dve zemlje u sferi ekonomije razvijaju se dobro, trgovinska saradnja u poljoprivrednom sektoru je dinamična, a trgovinski promet je tokom prošle godine porastao za 22 odsto, do 28,2 milijardi dolara.
Kazahstanski predsednik lično je jutros dočekao ruskog lidera kad je sleteo u prestonicu države, Astanu.
Na kraju sastanka biće potpisani dokumenti, a predsednici dve zemlje daće zajedničku izjavu za medije. Pored toga, planiran je i zvaničan prijem u ime predsednika Kazahstana u čast gosta iz Rusije.
Takođe, Putin i Tokajev će preko video-veze učestvovati u plenarnoj sednici XIX Foruma međuregionalne saradnje Rusije i Kazahstana na temu „Poljoprivreda – temelj jake ekonomije“.
Ruski predsednik je uoči posete Kazahstanu u intervjuu za „Kazahstansku gazetu“ izjavio da je stvaranje zajedničkog prostora mira, stabilnosti i prosperiteta u Evroaziji neophodno za formiranje novog svetskog poretka.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter