Izvor: Tanjug
27.02.2023 u 09:58
1

UMALO NEREDI NA ULICAMA: U Briselu i Berlinu održani protesti protiv isporuke oružja Ukrajini!

Protest su organizovale levičarska političarka Sahra Vagenkneht iz Evropske levice i feministkinja Alis Švarcer. "Ukrajina može da dobije pojedinačne bitke - uz podršku Zapada.

U Briselu i Berlinu prethodnog vikenda održani su protesti protiv daljeg naoružavanja Ukrajine, na kojima su učesnici pozivali na „diplomatska rešenja“.

ZAPAD ĆE NASTAVITI DA PODRŽAVA UKRAJINU: Šolc izjavio da ne bi bilo „pametno“ da Kijev zapadnim oružjem napadne rusku teritoriju

U Briselu su organizovana dva različita protesta – jedna grupa je pozvala Rusiju da se povuče iz Ukrajine i zaustavi bombardovanje, dok je druga pozvala na deeskalaciju, prenosi Euroaktiv.

U subotu je 2.500 demonstranata pozvalo na povlačenje Rusije i povećanje vojne pomoći Ukrajini, koji su organizovali Unija ukrajinskih žena u Belgiji i Belgijski komitet Evropske mreže solidarnosti sa Ukrajinom (RESU).

U nedelju se oko 1.600 ljudi pridružilo protestu u organizaciji Platfeforme Evropa za mir i solidarnost, koji je osudio rat u Ukrajini, ali je pozvao da se za okončanje sukoba i postizanje trajnog mira koriste „sva diplomatska sredstva“. Demonstranti, koji su pozvali na deeskalaciju, takođe su kritikovali NATO, a neki učesnici su rat u Ukrajini nazvali „ratom između NATO-a i Rusije“. Sa druge strane, protesti u Berlinu su bili masovniji – oko 13.000 Nemaca protestovalo je protiv daljih isporuka oružja Ukrajini, dok je putem onlajn peticije 688.000 uputilo sličan poziv.

Ali ne može da dobije rat protiv najveće nuklearne sile na svetu“, navodi se u manifestu objavljenom na sajtu gde se potpisivala peticija i gde se kancelara Olaf Šolc pozvao da „prekine dalju isporuka oružja“.

Demonstracije u Berlinu, na kojima su učestvovale i neke vodeće ličnosti krajnje desnice, kao što je izdavač Jirgen Elseser, oštro su kritikovali predstavnici nemačke vlade, kao i najveće opozicione stranke CDU. „Svako pri zdravoj pameti želi mir“, rekao je vicekancelar Robert Habek (Zeleni) za radio ARD u petak i dodao da ono što Sahra Vagenkneht i oni koji je prate nije da pozivaju na mir, već da prodaju kao mir nešto što „imperijalistički diktator nameće Evropi“, aludirajući na ruskog predsednika Vladimira Putina.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “UMALO NEREDI NA ULICAMA: U Briselu i Berlinu održani protesti protiv isporuke oružja Ukrajini!”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter