Izvor: BLIC
23.05.2020 u 15:23
0

U NEMAČKOJ KINA VIŠE NIJE MEĐU GLAVNIM INVESTITORIMA: Pogledajte odakle stiže najviše ulaganja

Broj novih kineskih preduzeća u Nemačkoj opada četvrtu godinu zaredom. I dok se Peking više fokusira na domaće tržište, najveći strani investitor u Nemačkoj je SAD, pišu mediji.

Ekonomski angažman Narodne Republike Kine u Nemačkoj neprestano opada. Azijska supersila prvi put nakon deset godina nije među tri najvažnija strana ulagača u Nemačkoj: prošle godine su samo 154 kineske kompanije otvorile svoje podružnice u Nemačkoj. To proizlazi iz podataka državne agencije za razvoj poslovanja u Nemačkoj 

Ovaj negativni trend primetan je već neko vreme. Robert Hermann, generalni direktor Trade & Invest (GTAI) kaže kako „pad broja kompanija iz Kine koje se nastanjuju u Nemačkoj traje već četiri godine”. „Dok je u 2016. ovde bilo 281 kompanija, taj se broj sada gotovo prepolovio.“

OVO MORATE ZNATI

RASPADA SE NATO! Povlače se potpisi sa sporazuma!

SADA JE SVE JASNO! Bil Gejts PATENTIRAO KORONU JOŠ 2018!

AMERIKA SE SPREMA ZA RAT! Noćas testirali MOĆNO LASERSKO ORUŽJE! (VIDEO)

OVO NEĆE PROĆI! SPREMAJU NAPAD NA SRBE! Provaljen PODLI PLAN Prištine i Podgorice

KRISTIJAN UDARIO NA MARIĆA Ovo je žestoki momak poručio legendi novinarstva (VIDEO)

Prvi put, otkako je pre 11 godina počelo prikupljanje podataka o stranom investiranju, Kina više nije među top 3 ulagača u Nemačkoj, nego je na četvrtom mestu. SAD je opet na prvom mestu (302 projekta), a slede Velika Britanija (185) i Švajcarska (184).

– SAD su i dalje najvažnija zemlja iz koje dolaze strane investicije u Nemačku –  kaže direktor jednog preduzeća . Tome je doprinela i tamošnja poreska reforma.

– Zahvaljujući toj reformi kompanije imaju više kapitala, koji koriste za ulaganje i širenje poslovanja – 

Britanski investitori trenutno sve više ulažu i učvršćuju svoje pozicije u Nemačkoj. Od 2016. – godine referenduma o Bregzitu, neprestano se povećava broj britanskih firmi koje se nastanjuju u Nemačkoj. „To nije nešto što ima veze samo s Bregzitom“, rekao je Hermann. „Tu su i britanske kompanije koje se žele proširiti i učvrstiti u kontinentalnom delu Evrope.”

Kada je reč o razlozima smanjenja interesa Pekinga za Nemačku, direktor GTAI Hermann kaže da „kineska vlada, koja reguliše izvoz kapitala, sve više obraća pažnju na to da usredsredi na ulaganja u vlastitu državu“. U Kini je u poslednje vreme ekonomija rasla sporije nego u tri decenije ranije zbog trgovinskog spora sa Sjedinjenim Državama.

– Prema tome, fokus je više na vlastitoj zemlji, što znači da se inovacije i infrastruktura tamo najviše promovišu –  rekao je Hermann.

To, prema analizi preduzeća , objašnjava pad kineskih investicija u Nemačkoj. Kina još uvek ulaže mnogo novca u istraživanje, razvoj i proizvodnju u Nemačkoj. To područje čini gotovo četvrtinu kineskih investicija i još uvek se radi o natprosečnom obimu ulaganja.

U Nemačkoj se 2019. godine nastanila 1.851 strana kompanija. Iako se apsolutni broj kompanija i njihovih ogranaka smanjio za oko 10 odsto u odnosu na rekordnu 2018. godinu, broj planiranih radnih mesta se znatno povećao – sa 24.000 u 2018. godini na 42.000 u prethodnoj godini.

To je povezano s velikim projektima kao što su podizanje fabrike električnih automobila Tesla u Brandenburgu, izgradnja pogona kineskog proizvođača automobila Geely u Hessenu i otvaranje kineske kompanije za proizvodnju akumulatora Catl u Tirinškoj. Ukupna svota investicija je takođe porasla: sa 4,8 milijardi evra u 2018. godini na 5,1 milijardu evra. Većina investitora dolazi iz sektora informatičke i komunikacijske tehnologije, a slede korporacijski i finansijski servisi i branša robe široke potrošnje.

Nemački ministar ekonomije Peter Altmajer vidi te brojke kao potvrdu za Nemačku kao atraktivnu lokaciju za poslovanje: „Uz uspešne nagodbe i poslovne aranžmane poput podizanja postrojenja za proizvodnju automobila marke Tesle, pokazali smo da Nemačka kao industrijska lokacija spada u apsolutni svetski vrh i da je u međunarodnim okvirima itekako uverljivo odredište.“

Poštovani čitaoci, Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti ovde za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter