Izvor: Tanjug
16.07.2022 u 21:41
0

„Ukrajina je samo formalno ratujuća strana, suštinski ratujuća strana su SAD, koje hoće do poslednjeg Ukrajinca da se bore protiv Rusije“, u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY

U emisiji „AKTUELNOSTI“ na kanalu TV HAPPY razgovarali smo sa našim gostima o 143. danu sukoba u Ukrajini.

O najnovijim dešavanjima, kako na frontu tako i u svetu vezanim za ukrajinsku krizu razgovarali smo sa: piscem prof. Radojkom Tmušić, ekonomistom prof. dr Bojanom Dimitrijevićem i stručnjakom za bezbednost prof. dr Urošem Šuvakovićem.

 Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Prof. dr Bojan Dimitrijević istakao je da Rusija ne može da ostavi neku vrstu Ukrajine, u ovakvom raspoloženju, koja bi posle nekoliko godina započela novi rat radi povratka teritorija.

„Čini se da je ta druga faza ove operacije, rekli bismo, u završetku. Izgleda da padaju svi ti gradovi, Seversk pa Soledar, Artjomovka, Avdejevka i na kraju ostaju Slavjansk i Kramatorsk. Time je praktično čitav Donbas oslobođen. Onda se postavlja pitanje koliko ima još faza, Šta bi bila treća faza specijalne vojne operacije. Ona bi najverovatnije bila Nikolajev i Odesa, da se pod potpunu kontrolu stavi Crno more, jer vidimo da tim putem stiže još naoružanja koje Rusima pravi probleme. Otvara se pitanje i da li postoji dalje neka četvrta faza: Harkov, Dnjepropetrovsk i leva obala Dnjepra, pa onda dalje eventualno sve do Kijeva. Nema nikakve sumnje da to ide u tom pravcu. Uspešno, gledano iz ruskog ugla, završava se ta druga faza. Meni se čini i mnogi su to već govorili da Rusija teško da može da ostavi neku vrstu Ukrajine u ovakvom raspoloženju koja bi recimo posle pet ili 10 godina, ma koliko velika, a mogla bi da bude dovoljno velika  uz neku zapadnu pomoć, poželela nekom kontraofanzivom da vrati ove teritorije i da se ponovo razbukta neki rat. Mislim da će ključni cilj sada biti, ma koliko faza to bilo, demilitarizacija do granice u kojoj bi Ukrajina morala da prihvati svoju vojnu neutralnost i potpuno neutralan i koliko je moguće prijateljski odnos sa Rusijom. Naravno, ono što ostane od Ukrajine“, rekao je Dimitrijević.

Ekonomista je dodao da je pred Evropom veoma izazovan period na političkom planu.

AKTUELNOSTI NA HAPPY TV: „Vojska Rusije je najpripremljenija za rat na duge staze i rat iscrpljivanja“, „Građanima Evrope su uveli koncept strateškog informisanja“

„Pogledajte šta Evropu sada čeka u narednom periodu. Čekaju je veliki izazovi vezani za energetsku krizu, jer leto će jako brzo proći. Drugo, čekaju je i veliki politički izazovi. Imamo Bugarsku kao prvu zemlju u kojoj je Vlada pala, naravno iz raznoraznih razloga, ali sve u krajnjoj liniji ima dublji uzrok u ukrajinskoj krizi. Imate Francusku, u kojoj predsedniku Emanuelu Makronu više u parlamentu ne prolaze predlozi, gde je on zapravo izgubio parlamentarne izbore. Imamo Veliku Britaniju u kojoj je pala ta Džonsonova vlada i mislim da će se narednih meseci zabavljati o svom jadu. U Italiji je premijer Mario Dragi podneo ostavku i ostaje da se vidi da li će parlament to prihvatiti. Nemački kancelar Olaf Šolc, sada kada bi se održali izbori u Nemačkoj, njegova Vlada bi sigurno pala, ko zna kako bi se ta vlada sastavila. Tih pet ključnih evropskih zemalja već nisu funkcionalne. Imate Holandiju u kojoj se protestvuje zbog zelene agende. To je jedna stvar. Evropa koja već politički ulazi u stanje nestabilnosti koja će se zbog slabih vlada, različitih izbora i svega ostalog, baviti sama sobom“, naglašava Dimitrijević.

On je dodao da smatra da se nešto u Ukrajini mora promeniti kako bi se izvršio pritisak na SAD da otpočne pregovore sa Rusijom.

„Drugi aspekt te krize vezane za Evropu je nedostatak ruskog gasa. Niko ne zna da li će sada posle remonta Rusi pustiti gas u EU ili neće. Nema nikakve alternative ruskom gasu, pogotovo za zemlje istočne Evrope koje se sve greju na ruski gas sa jedne strane i Nemačku čija industrija kompletno zavisi od gasa. Mi smo ovde govorili da kada bi se Nemačkoj potpuno obustavio gas 5.500.000 radnika bi ostalo bez posla. Zbilja, nema nikakve sumlje da Evropa nije nikakav subjekt, ni ekonomski, ni politički i nema nikakve sumnje da SAD, novim isporukama oružja, produžava sukob. Meni je zaista neverovatno šta rade Ukrajinci, razumem da pokušavaju da odbrane zemlju i imaju iluzije o nekakvim kontranapadima u avgustu itd. ali potpuno će uništiti svoje stanovništvo. Zar zaista neko od ukrajinskih političara ima neki cilj, o kome govore teorije zavere, da se Ukrajina potpuno isprazni. Ovo vodi ka tome. Očigledno je da Rusija ima premoć, očigledno je da Rusija kao velika sila iz svojih razloga ne može, ne sme i neće da da stane. Prema tome jedina stvar je da se nešto u Ukrajini promeni i da se izvrši pritisak na SAD da otpočnu pregovori o ispunjenju ruskih zahteva“, rekao je ekonomista.

Radojka Tmušić otkrila je da je došla do informacija da su u Ukrajinu pre početka sukoba dopremljene tri nuklearne bombe od kojih je jedna trebala da bude bačena na Rostov.

„Ciljevi Rusije moraju biti ostvareni i sigurni smo svi mi koji nešto malo više znamo o Rusiji da ona ne bi počeli sve ovo. Kao prvo bili su prisiljeni da počnu ranije, jer je bio pripreman napad i da je prva Ukrajina krenula na Donbas, u roku od dva-tri dana bi sve bilo gotovo, ne bi niko mogao pomoći toj oblasti. Što su počeli ranije, utoliko bolje. Dugo se mislilo, a saznalo se kasnije, da su u martu Ukrajinci planirali napad na Donbas, prema dokumentima koji su otkriveni. Međutim, ja sam našla interesantan podatak, tvrdi se da su u „Gostomelju“, aerodromu u blizini Kijeva bile tri „prljave“ ili čiste atomske bombe koje su tu donete u Ukrajinu u sklopu pakta Boris Džonson-Zelenski-Erdogan. Jedna je trebalo da bude bačena u Rostov, na Donu, a druge dve da je trebao dobiti Erdogan. Bilo bi veoma „veselo“ da se to dogodilo, i otuda je desant na „Gostomelj“ bio brz i uspešan. Posle se postavljalo pitanje zašto su se Rusi povukli. Povukli su se jer su uzeli ono što im je trebalo i spasiti svet od katastrofe“, rekla je Tmušić.

Ona je dodala da  su Ukrajinci u procesu „dekomunizacije“ hteli da zadrže ono dobro: fabrike, mostove, institute, univerzitete, a da pri tome unište ruski jezik, rusku istoriju i rusko poreklo Ukrajine.

AKTUELNOSTI NA HAPPY TV: „Putin predvodi ANTISATANISTIČKU INTERNACIONALU“

„Podsetimo se da su Ukrajinci stalno ponavljali da su Ukrajinci Evropa, a sada je došlo do toga da u Evropi ponavljaju „Evropa je Ukrajina“. Došlo je do „ukrainizacije“ Evrope i do potpunog rasula u tom delu sveta, uz naravno veliku pomoć SAD. Americi ne treba jaka Evropa, pa ni jaka Nemačka. U kom dalje pravcu će sukob ići to zna Generalštab Rusije. Ono što je tu interesantno, što se pogrešno tumači, osnovni ciljevi Rusije su denacifikacija i demilitarizacija. Predsednik Rusije Vladimir Puitin je u jednom trenutku rekao „hoćete dekomunizaciju, e sada ćete da vidite šta je dekomunizacija“ i onda su se ovi naši neoanti-komunisti, kako ih ja zovem, uhvatili za to: „Putin je rekao „dekomunizacija““. Ukrajine nije bilo pre komunista,Ukrajinu su osnovali komunisti, oni su Ukrajini dali fabrike, mostove, institute, univerzitete, i sada bi da oni ostave sebi dobro što je ostalo od komunista, a da unište ruski jezik, rusku istoriju i rusko poreklo Ukrajine“, dodaje ona.

 Prof. dr Uroš Šuvaković naglasio je da današnje granatiranje Odese ne čudi, jer bi svako ko pogleda kartu sveta shvatio veliki značaj ovog grada.

„Mislim da je potpuno jasno u čemu je toliki značaj Odese, jer njenim stavljanjem pod kontrolu Rusija zapravo kontroliše kompletno Crno more, a samim tim i sopstveni izlaz u Sredozemlje. Prema tome u tom geostrateškom položaju Odese se krije odgovor na pitanje da li je sledeća Odesa. Mi ne možemo da kažemo šta je tačno sledeće, ali da je Odesa deo plana to je jasno i nekome ko se ne bavi geopolitikom, već ko malo pogleda kartu sveta. Izvesno je da će ruske trupe morati da stave pod kontrolu ovu luku i time da kontrolišu čitavo Crno more. Da podsetim, to je njihov jedini izlaz na topla mora, ako izuzmemo naravno bazu u Siriji. Oni prosto nemaju mnogo izbora i već jednostavno to moraju sebi da obezbede“, rekao je Šuvaković.

Na pitanje koliko daleko su Rusija i Ukrajina daleko od pregovaračkog stola stručnjak za bezbednost je istakao da su zapravo SAD i Rusija ti koji bi trebali da pregovaraju o prestanku sukoba.

„Ja mislim da zapravo Rusija i Ukrajina ne treba da pregovaraju, već da treba da razgovaraju SAD i Rusija o Ukrajini. Evropska unija je tu takođe žrtva, ne pita se mnogo, izuzev onih koji su pokušavali puno da se pitaju, oni su izbačeni iz sedla, tu mislim na britanskog premijera Borisa Džonsona. Suštinski sudbina Ukrajine pa na izvestan način, ne beznačajan, i sudbina Evrope  će se krojiti u pregovorima Rusije i SAD. To je sasvim jasno. Ukrajina je samo formalno ovde ratujuća strana, ovde su suštinski ratujuća strana SAD, koje hoće do poslednjeg Ukrajinca da se bore protiv Rusije. Tu nema nikakve dileme i u tome smo se mislim svi saglasili u ovim emisijama. Tu je čista situacija. Što se tiče vraćanja na granice iz 1991. godine, što je najavljena početna pozicija Ukrajine u mogućim pregovorima, to se može prokomentarisati rečenicom: „Jedno su želje drugo su mogućnosti“. Nikad se ne polazi od nečega što je idealno u pregovorima, već se polazi od faktičkog stanja. Ja ne mislim da je to neka provokacija, ja mislim da je to iluzija“, smatra Šuvaković.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter