Izvor: Kurir
17.02.2024 u 07:40
0

UKRAJINA PREDALA AVDEJEVKU: Oglasio se Sirski, izdao HITNO naređenje, velika POBEDA Rusije

Oružane snage Ukrajine napuštaju Avdijivku!

Glavnokomandujući ukrajinskih trupa Aleksandar Sirski saopštio je noćas odluku o povlačenju Oružanih snaga Ukrajine iz grada.

– Na osnovu operativne situacije oko Avdijivke odlučio sam da povučem naše jedinice iz grada i pređem u defanzivu – napisao je Sirski na Fejsbuku.

Sirski je dodao da su vojnici „dostojanstveno ispunili“ svoju vojnu dužnost.

– Učinili su sve da unište najbolje ruske vojne jedinice i naneli su neprijatelju značajne gubitke u ljudstvu i tehnici. Preduzimamo mere za stabilizaciju situacije i očuvanje položaja. Životi vojnog osoblja su najveća vrednost. Avdijivku ćemo ipak vratiti – napisao je Sirski.

Novinska agencija Ukrinform, pozivajući se na generala Aleksandra Tarnavskog, komandanta Grupacije Oružanih snaga Tavrija, navodi da se ukrajinske trupe već povlače sa uništenih položaja i da je nekoliko vojnika zarobljeno. Tarnavski navodi da se borbe u gradu nastavljaju.

– Prednost u granatama je 10 prema 1 i nalazimo se pod stalnim bombardovanjem tako da je ovo jedina ispravna odluka. Opkoljavanje nije dozvoljeno, ljudstvo je povučeno, naši vojnici su zauzeli odbrambene položaje na određenim linijama – rekao je

Tarnavski.

Ruski vojni bloger Ribar navodi da još nije jasno da li će se iz Avdijivke povući i Treća jurišna brigada koja je zauzela položaje u fabrici koska na severu grada.

– Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Sirski zvanično je najavio povlačenje iz nastajućeg okruženja i stvarnu predaju Avdijivke. Odluku je prema njegovim rečima diktirala potreba da se spasu životi ukrajinskih vojnika i povuku na povoljnije linije odbrane. Što se tiče zatvorenika sve je jasno. Nejasno je da li će Oružane snage Ukrajine zadržati u hemijskom kombinatu i da li će žurno zauzeti odbrambene položaje na liniji Berdiči-Orlovka ili će se povući do Semenovke – navodi Ribar.

Prelazak Avdijivke u ruske ruke znači najveću promenu na više od 1.000 kilometara duge linije fronta otkako su ruske trupe zauzele Bahmut u maju 2023. godine.

Avdijivka, koje je praktično severno predgrađe Donjecka, pretvorena je tokom prethodnih desetak godina u najveću ukrajinsku tvrđavu iz koje su kretali svi napadi na proruske snage.

Grad zbog logistike ima mnogo veći strateški značaja za Rusiju od Bahmuta.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter