Izvor: BSC happy portal
25.05.2023 u 15:07
0

„IZVINITE ŠTO SU NAM DEDOVI BILI NACISTI“: Ukrajinci mole POLJAKE ZA OPROST nakon 80 godina od strašnog zločina

Predsednik ukrajinskog parlamenta u četvrtak je izrazio saučešće potomcima Poljaka koje su izmasakrirali ukrajinski nacionalisti u Drugom svetskom ratu, što je gest koji će verovatno ublažiti tenzije između saveznika uoči 80. godišnjice ubistava.

Poljska se pozicionirala kao jedan od najčvršćih saveznika Ukrajine otkako je Rusija pokrenula specijlanu vojnu operaciju 2022. Međutim, masakr u Voliniji, u kojem istoričari kažu da je stradalo na desetine hiljada Poljaka, nastavio je da visi nad vezama između dva naroda i postao je istaknutiji uoči 11. godišnjice jednog od najkrvavijih dana serije ubistava koja su mesto od 1943. do 1945. godine.

– Razumemo vaš bol nakon gubitka vaših najmilijih –  rekao je predsednik kijevskog parlamenta Ruslan Stefančuk u govoru u donjem domu poljskog parlamenta, Sejmu.

ŠTA MISLITE? Koliko će Republiku Srpsku koštati DODIKOVA turneja po Moskvi i ćaskanje s Putinom?

 – Svim porodicama i potomcima žrtava događaja u Voliniji izražavam iskreno saučešće i zahvalnost što čuvaju uspomenu na svoje pretke – rekao je on.

Stefančukove reči usledile su nakon neuobičajeno javne svađe između saveznika oko masakra. Oglas · Listajte za nastavak U intervjuu objavljenom prošlog petka, portparol poljskog ministarstva spoljnih poslova Lukaš Jasina rekao je da ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski treba da se izvini i zatraži oproštaj za događaje u Voliniji. Ovo je izazvalo ljutu reakciju ukrajinskog ambasadora u Varšavi, ali je kasnije rekao da je Kijev „otvoren za dijalog“. Drugi poljski zvaničnici takođe su nastojali da postignu diplomatski ton u pogledu stava Poljske.

 – Na dobrom smo putu i ​​ovaj govor još jednom svedoči o približavanju naših pozicija –  rekao je poljski ministar spoljnih poslova Zbignjev Rau posle Stefančukovog nastupa u parlamentu. Poljski parlament je 2013. godine priznao masakr Ukrajinske pobunjeničke armije (UPA) tokom Drugog svetskog rata kao „etničko čišćenje koje ima obeležja genocida – 

Ukrajina nije prihvatila tu tvrdnju i često spominje događaje u Voliniji kao deo sukoba između Poljske i Ukrajine koji je pogodio obe nacije. Poljski istoričari kažu da je i do 12.000 Ukrajinaca stradalo u poljskim uzvratnim operacijama.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter