Izvor: RT Balkan
26.09.2023 u 09:03
0

ANTONOV PRAVO U METU: Vašington da se uzdrži od postupaka koji povećavaju antirusko raspoloženje u Jermeniji

Ruska Federacija je bila i ostaje veran saveznik Jermenije i uvek je nastojala da toj bratskoj zemlji pruži neophodnu pomoć, uključujući slanje ruskih mirovnjaka u Nagorno-Karabah, poručio je ruski ambasador u SAD.

Moskva poziva Vašington da se uzdrži od opasnih reči i postupaka koji dovode do pojačanog antiruskog raspoloženja u Jermeniji, izjavio je ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov.

Odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše izjave zvaničnika američke administracije o navodnoj „nepouzdanosti Rusije kao bezbednosnog partnera Jermenije“, ambasador je rekao da su „takve insinuacije lokalnih zvaničnika nečuvene“.

„Pozivamo Vašington da se uzdrži od izuzetno opasnih reči i postupaka koji dovode do veštačkog povećanja antiruskog raspoloženja u Jermeniji. Sve te izjave potvrđuju da zadatak SAD i njihovih saveznika nije normalizacija situacije i miran razvoj Zakavkazja, već nanošenje strateške štete Rusiji i namerna destabilizacija evroazijskog prostora sa perspektivom da nas istisnu iz tog regiona“, kazao je Antonov.

Kako je istakao, Ruska Federacija je bila i ostaje veran saveznik Jermenije i uvek je nastojala da toj bratskoj zemlji pruži neophodnu pomoć, uključujući slanje ruskih mirovnjaka u Nagorno-Karabah.

„Činjenica da su ruski vojnici poginuli na tom mestu samo naglašava rusku spremnost da se donose teške odluke u cilju postizanja mira između azerbejdžanskog i jermenskog naroda“, naglasio je.

Prethodno je portparol Stejt departmenta Metju Miler izjavio je da se „Ruska Federacija pokazala kao nepouzdan partner u situaciji sa Nagorno-Karabahom“.

Azerbejdžan je 19. septembra pokrenuo vojnu operaciju u Karabahu, nazvavši je „antiterorističkim merama lokalne prirode“ za obnavljanje ustavnog poretka. Jerevan je to okarakterisao kao agresiju, rekavši da u Karabahu nema jermenskih jedinica.

Dan kasnije, uz posredovanje ruskih mirovnih snaga, postignut je sporazum o prekidu vatre. Među uslovima primirja, posebno je istaknuto razoružanje jermenskih snaga i povlačenje teške tehnike iz Karabaha.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter