Izvor: RT Balkan
09.07.2023 u 16:29
2

IRSKI POSLANIK UPOZORAVA: Od kasetne municije najviše će stradati Ukrajinci

"Kijev Vašingtonu dao pismene garancije za minimiziranje rizika za civile"

Poslanik u Evropskom parlamentu Mik Volas kritikovao odluku SAD da isporuče Ukrajini kasetnu municiju, pozvavši UN da se umešaju u situaciju.

„Slanje kasetnih bombi za sukob u Ukrajini doneće Ukrajincima više patnje nego bilo kome drugom. Strašno je što su Rusija, Ukrajina i SAD odbile da potpišu Konvenciju UN o zabrani kasetnih bombi 2008. godine“, napisao je Volas na Tviteru.

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan saopštio je ranije da su „SAD odlučile da prebace kasetnu municiju u Ukrajinu“, čijoj se upotrebi UN protive.  On je takođe napomenuo da je Kijev Vašingtonu dao pismene garancije za minimiziranje rizika za civile prilikom upotrebe ove vrste municije.

Portparol Pentagona Patrik Rajder rekao je da ako SAD odluče da Ukrajini obezbede kasetnu municiju (koja je zabranjena u više od 100 zemalja) zbog pretnje koju predstavlja po civile, odlučile bi se za modernije tipove. „Bombe čije slanje razmatramo ne uključuju starije varijante kod kojih je nivo neaktivacije eksploziva veći od 2,35 odsto“, rekao je on, dodajući da će Pentagon „pažljivo birati one sa nižim stopama“ za koje ima nedavne podatke testiranja.

POSLANICI EP SPREMAJU UDAR NA ORBANA: „Hoće da spreče Mađarsku da preuzme predsedavanje Evropskim parlamentom…“

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

2 thoughts on “IRSKI POSLANIK UPOZORAVA: Od kasetne municije najviše će stradati Ukrajinci”

  1. Kasetne bombe oruzije koje Srbija pamti. Tada se niko nije pitao ko ce stradati. Vazno je bilo pokazati silu nad jednom malom narodu. A sad briga, dvostrukli arsini.

    2
    0
    Odgovori
  2. Kasetne bombe oruzije koje Srbija pamti. Tada se niko nije pitao ko ce stradati. Vazno je bilo pokazati silu nad jednim malim narodom. A sad briga, dvostrukli arsini.

    2
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter