Izvor: Tanjug
18.01.2023 u 18:59
0

Volodimir Zelenski se obratio u Davosu: „Rusija već zaslužila mesto među terorističkim državama i to više ne zavisi od njihovog rukovodstva!“

Na početku svog video obraćanja učesnicima Svetskog ekonomskog foruma u Davosu ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zatražio je od njih da minutom ćutanja odaju poštu žrtvama rata u Ukrajini.

Predsednik Ukrajine je potom rekao da svet teško održava korak sa mnogim izazovima proizašlim iz rata kao što su energetska i prehrambena kriza. On je podsetio da se pre tri godine ceo svet uhvatio u koštac sa pandemijom korona virusa i pobedio, a sada se „bori protiv Putina„.

„Veoma je važno znati da smo mi jaki, ne samo na istoku Ukrajine nego i u unutrašnjosti. Nismo mi započeli rat, ali mi ćemo morati da ga okončamo“, rekao je Zelenski, zahvalio partnerskim zemljama na pomoći pruženoj od početka sukoba, ali i naglasio da je Ukrajini i dalje potrebna pomoć u obezbeđivanju efikasnih sistema protivvazdušne odbrane.

„Ruskoj raketi bilo je potrebno samo tri minuta da pređe stotine kilometara, pogodi stambeni blok u Dnjepru i ubije najmanje 45 ljudi“, rekao je ukrajinski lider.

Zamoljen da prokomentariše ocenu bivšeg američkog državnog sekretara Henrija Kisindžera da Ukrajina mora da vodi dijalog sa Rusijom, jer Rusija mora da bude deo globalnog poretka i da kaže koje je danas mesto Rusije u svetu Zelenski je rekao da ne zna da navede pravo mesto Rusije danas.

Minhenska bezbednosna konferencija ponovo bez ruskih zvaničnika: „Ne želimo da ustupimo pozornicu nekome ko gazi međunarodno pravo!“

„Ne znam koje je njihovo pravo mesto, ali mislim da je Rusija već zaslužila mesto među terorističkim državama i to više ne zavisi od njihovog rukovodstva“, rekao je Zelenski i naglasio da sve zavisi od snage Ukrajine i podrške njenih partnera, ali i podrške ruskog društva.

„Oni (Rusi) moraju da otvore oči ako žele budućnost Ruske Federacije, moraju da prepoznaju sopstvene greške i moraće da poštuju naš teritorijalni integritet“, poručio je ukrajinski predsednik.

On se osvrnuo na današnju nesreću u predgrađu Kijeva u kojoj je stradalo najmanje 15 osoba, uključujući troje dece, a koja se dogodila kada se helikopter srušio na dečiji vrtić. U ovoj nesreći poginuli su i ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Denis Monastirski i njegov prvi zamenik. Komentarišući pad helikoptera Zelenski je rekao da rat ima mnogo dimenzija, ali da u ratu nema nesreća jer je svaka smrt rezultat rata, te poručio da nije zabrinut za svoju ličnu bezbednost.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter