Izvor: Tanjug
19.04.2023 u 10:43
0

ZAHAROVA SIGURNA: „Kijev odgovoran za prekid inspekcija u okviru sporazuma o žitu“

Ukrajinska strana je odgovorna za poteškoće sa registracijom novih brodova i prekid inspekcija, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Prema njenim rečima, ukrajinska strana je prvo blokirala proces registracije, ne slažući se sa predlozima Rusije, a zatim obustavila sve inspekcije, uključujući i inspekcije odlazećih brodova, preneli su mediji.

Kao rezultat takvih akcija, udeo primalaca ukrajinske hrane u zemljama u nevolji smanjen je na minimalni nivo (od 28,3 miliona tona izvezenog žita, samo 742.000 – 2,6 odsto), navela je ona u saopštenju.

ZAHAROVA O ODLIKOVANJU ZA ZELENSKOG: „Krvava nagrada, Nemci nagrađuju bratoubilački masakr“

Vlasnici dolaznih brodova, koji su odbili da daju mito, prinuđeni su da miruju i čekaju, odlazeći brodovi za rasute terete, od kojih su Ukrajinci već dobili novac i izgubili interesovanje za njih, takođe, moraju da čekaju inspekciju, stoji dalje u saopštenju.

– Poteškoće u sprovođenju inspekcija nastaju isključivo kao rezultat delovanja ukrajinskih predstavnika, kao i članica UN, proces dobijanja zahteva za registraciju u okviru Crnomorske inicijative je u rukama Ukrajinaca, a članice UN su uključene u formiranje inspekcijskih planova (za ulazak i izlazak brodova), dodala je Zaharova.

Pod ovim uslovima, jedini način da se nekako uspostavi red, fer i transparentna osnova za učešće u inicijativi je registracija sudova, koju ruski stručnjaci sprovode striktno u okviru odobrenog poslovnika i svojih ovlašćenja, navodi se u saopštenju.

Zaharova je dodala da je predlog da se na spiskove za registraciju dodaju brodovi, koji će potom ići u zemlje kojima je potrebna pomoć, posebno u Afriku, kao i one koji čekaju više od mesec dana, naišao na neprijateljstvo Ukrajine.

– Kao rezultat toga, Ukrajinci su prvo blokirali proces registracije, ne slažući se sa našim predlozima, a zatim prekinuli sve inspekcije, uključujući i odlazne brodove (27 brodova sa 1,2 miliona tona tereta na brodu), navela je ona.

Sporazum o žitu je zaključen u Istanbulu 22. jula 2022. godine. Uz učešće UN, Rusije, Turske i Ukrajine, potpisana su dva sporazuma – o stvaranju koridora za izvoz žita iz tri ukrajinske luke (Černomorsk, Odesa i Južni), kao i o uklanjanju barijera za izvoz ruske hrane i đubriva.

Inicijativa je produžena u novembru 2022. za 120 dana. Rok je istekao 18. marta, ali je „žitni sporazum“ produžen za još 60 dana. Na nedavnim brifinzima, portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov je više puta rekao da izgledi za još jedno produženje sporazuma nisu tako jasni.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter