Izvor: Sputnjik
25.12.2022 u 14:36
0

ZBOG „PATRIOTA“ NATO PRED NOVIM IZAZOVIMA: Ono što će Ukrajina dobiti besplatno, Turskoj nisu dozvolili da kupi, a kad je nabavila ruski S-400 usledile su sankcije SAD!

Sjedinjene Američke Države nameravaju da u okviru novog paketa vojne pomoći besplatno isporuče Ukrajini sisteme PVO „Patriot“, koje ranije nisu želeli da prodaju svom NATO savezniku – Turskoj, piše Sputnjik.

Američki sistemi protivvazdušne odbrane „Patriot“ dobro su poznati Turskoj imajući u vidu da je u novembru 2012. godine ta zemlja u okviru člana četiri Povelje NATO-a zatražila od saveznika da joj pošalju pojačanje u vidu sistema PVO kako bi zaštitila svoje pogranične teritorije u kontekstu eskalacije vojnih dejstava u Siriji. SAD, Nemačka, Holandija, Italija i Španija odgovorile su na zahtev Turske i privremeno su joj obezbedile sisteme PVO „Patriot“.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

U januaru 2013. godine prva baterija tih sistema bila je raspoređena u turskom Gazijantepu. Međutim, Sjedinjene Američke Države su u to vreme proširile saradnju sa kurdskim odredima za samoodbranu (koji su proglašeni u Turskoj za terorističku organizaciju), te su 2015. godine donele odluku da povuku sisteme „Patriot“ sa turske teritorije „zbog promene tumačenja terorističke pretnje“. U oktobru iste godine sistemi „Patriot“ su izvezeni iz Turske, a to su potom uradile i Nemačka i Holandija.

Trenutno se u Turskoj, u Adani, nalazi samo jedan sistem PVO „Patriot“, koji je obezbedila Španija.

Šef ukrajinske vojne obaveštajne službe Kirilo Budanov otkriva: Rusija je od Irana nabavila 1.700 dronova kamikaza!

Sputnjik podseća da se Turska 2013. godine prijavila za kupovinu sistema „Patriot“ od SAD. Međutim, Vašington je odbacio zahtev Turske koji je uključivao i predaju tehnologija.

Iste godine Turska je organizovala tender za turski sistem protivvazdušne i protivraketne odbrane dugog dometa „T-LORADIMS“. Iako su se prijavile i američke kompanije „Lokid Martin“ i „Rejtion“ sa „Patriotom“, na tenderu je pobedila kineska kompanija „CPMIEC“ koja je zaključila ugovor vredan 3,4 milijarde dolara. Međutim, reč je o kompaniji koju su SAD 2013. godine unele na sankcioni spisak. To je izazvalo tenzije u odnosima SAD i Turske. Zbog toga je Ankara 2015. godine pod pritiskom Zapada bila primorana da poništi rezultate tendera.

Nastojeći da zadovolji svoje hitne potrebe za sistemom PVO, Turska je 2017. godine sklopila sporazum sa Rusijom vredan 2,5 milijardi dolara za nabavku dve baterije PVO S-400. Trenutno su završeni pripremni radovi za raspoređivanje sistema S-400 na teritoriji Turske i oni su spremni za upotrebu.

Nakon što je Ankara kupila ruske sisteme, SAD su uvele sankcije turskoj Upravi za odbrambenu industriju i pojedincima prema Zakonu o suprotstavljanju protivnicima Amerike posredstvom sankcija.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter