Izvor: Alo.rs
14.12.2023 u 17:27
1

ZELENSKI ŠOKIRAO ZAHTEVOM: „Ne dozvolite da PUTIN ima ZADOVOLJAN OSMEH“

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je lidere zemalja članica EU da otvore pristupne pregovore sa njegovom zemljom i ne dozvole ruskom predsedniku „zadovoljan osmeh“ posle samita.

– Jedno vas danas molim, nemojte izdati narod i njegovu veru u Evropu – poručio je Zelenski liderima EU, obraćajući im se putem video-linka.

Lideri zemalja članica EU okupili su se na dvodnevnom samitu na kojem su glavne teme bile proširenje i revizija sedmogodišnjeg budžeta. Obe teme se direktno tiču Ukrajine. Kijev očekuje zeleno svetlo za početak pristupnih pregovora i dogovor o budžetu koji predviđa paket za Ukrajinu od 50 milijardi evra.

TEŽAK UDARAC ZELENSKOM: „Previše vremena je izgubljeno“

Mađarski premijer Viktor Orban je protiv otvaranja pregovora, dok o budžetu nije toliko izričit.

– Danas je dan kada ćemo imati odlučnost ili u Briselu ili u Moskvi. Ljudi u Evropi neće razumeti da li Putinov zadovoljan osmeh postane nagrada za samit u Briselu – rekao je Zelenski. On je poručio da je danas poseban dan koji će ući u istoriju i u dobru i u zlu.

On je naglasio da ruski predsednik ove godine nije napravio nikakve dobitke, ni na ratištu u Ukrajini, ni u nastojanjima da podeli i oslabi Evropljane.

– Narod Evrope neće imati nikakvu korist ako Moskva dobije svoj negativan stav prema Ukrajini. Putin će to sigurno iskoristiti protiv vas lično i protiv cele Evrope. Nemojte mu dati ovu prvu – i jedinu – pobedu godine – rekao je Zelenski.

Zbog toga je zatražio da lideri sada odobre otvaranje pristupnih pregovora, a u martu sledeće godine odobre pregovarački okvir za Ukrajinu.

Orban: Ne odustajem od blokade Ukrajine

Mađarski premijer Viktor Orban se ranije danas još jednom jasno usprotivio otvaranju pristupnih pregovora sa Ukrajinom i poručio da se o tome može razgovarati tek kada Kijev ispuni neophodne uslove.

– Nema razloga da se sada pregovara o članstvu Ukrajine. Moramo se vratiti na ovo pitanje kada Ukrajina ispuni preduslove – rekao je Orban pre početka samita EU. Orban se protivi i paketu pomoći od 50 milijardi evra Ukrajini do 2027. godine.

Mađarski premijer je rekao i da treba sačekati održavanje evropskih izbora i onda pokušati da postigne konsenzus o otvaranju pregovora sa Ukrajinom. To znači da on predlaže da se odluka o otvaranju pregovora sa Ukrajinom odloži za najmanje šest meseci. S obzirom na Orbanovo višestruko protivljenje ovim ključnim odlukama za EU, očekuje se da bi ovaj samit mogao da potraje još dugo.

Zelenskim je očajnički potreban napredak na samitu EU

Zelenskom je očajnički potreban napredak na samitu EU i pokušao je da zvuči optimistično tokom posete Norveškoj: „Bili smo veoma konstruktivni. Uradili smo apsolutno sve, ispunili smo preporuke Evropske unije.

Evropska komisija je sugerisala da je sada ispunjeno šest od sedam preduslova za početak formalnih pristupnih pregovora.

Predsednik Zelenski je u nedelju viđen u intenzivnim razgovorima licem u lice sa Viktorom Orbanom u Argentini. Ukrajinski predsednik je kasnije opisao razgovor kao „izuzetno iskren”. Da bi se suprotstavio Budimpešti, ukrajinski parlament je prošle nedelje usvojio zakon kojim se Mađarima i drugim manjinama garantuje pravo da studiraju na svom jeziku. Usvojen je i novi ukrajinski zakon o borbi protiv korupcije, koji je zahtevala EU, kojim je Orbanovoj vladi oduzeto deo municije protiv Kijeva.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “ZELENSKI ŠOKIRAO ZAHTEVOM: „Ne dozvolite da PUTIN ima ZADOVOLJAN OSMEH“”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter