Izvor: jutarnji.hr
05.04.2024 u 15:52
0

ZELENSKI UPOZORIO NA MASOVNU MOBILIZACIJU U RUSIJI: Mobilisaće još 300.000 vojnika, jasno je šta spremaju

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je kako Rusija planira da mobiliše dodatnih 300.000 vojnika na prvu liniju do početka juna.

Komentar Zelenskog pojavio se samo nekoliko dana nakon što je Vladimir Putin započeo prolećnu regrutaciju tokom koje je 150.000 građana pozvano na služenje vojnog roka. Ukrajinska vojna obaveštajna služba već je ranije najavila da će nakon predsedničkih izbora, na kojima je Putin osvojio više od 87 odsto glasova, pojačati mobilizacijske napore, prenosi

RUSIJA ZA HARKOV IMA NEŠTO BAŠ GLASNO! ŠLAG NA TORTU UKRAJINE SVE SA VATROMETOM NA VRHU: Kalibre koji pogađaju ciljeve na udaljenosti od

Delimična mobilizacija koja se odvijala u jesen 2022. izazvala je masovne proteste te su stotine hiljada potencijalnih kandidata pobegli iz zemlje kako bi je izbegli. Zapadni obaveštajci izvestili su kako je Putin verovatno izbegavao još jednu masovnu regrutaciju u međuvremenu kako bi izbegao posledice pre izbora održanih u martu.

Moskva je nedavno uhvatila zamah nakon više od dve godine ratovanja protiv Kijeva. Ipak, invazija je koštala Rusiju brojnih žrtava, a prema podacima američkih obaveštajaca procenjeno je kako je Kremlj izgubio više od 315.000 vojnika od početka sukoba.

Ali ni Ukrajina nije prošla neokrznuto. Zelenski je u februaru rekao kako je od izbijanja rata ubijena 31.000 vojnika, ali američki zvaničnici tvrde kako ta brojka iznosi oko 70.000 uz više od 120.000 ranjenih. Zelenski je u sredu potpisao promenu zakona kojim se snižava straosna granica za muškarce, sa 27 na 25 godina u slučaju nužde.

Oksana Zabolotna, analitičarka ukrajinske vlade „Watchdog Centra“, rekla je kako bi smanjenje starosne granice za regrutovanje moglo da doda oko 50.000 vojnika kijevskoj vojsci.

Razgovarajući s novinarima, Zelenski je rekao da se još ne zna koliko vojnika Ukrajina planira da mobiliše ove godine, ali odustao je od cilja da to bude pola miliona. Ukrajinski lider dodao je da Kijev jasno razume zašto Rusija želi da regrutuje dodatne vojnike i zaključio je kako maj i juna treba da budu vreme za postizanje ukrajinskih ciljeva u ratu.

„Jasno razumemo za šta se Rusija sprema, šta žele i za šta će regrutovati vojnike. Svi mi i naši partneri moramo da imamo snažan odgovor na ruske operacije. Moramo da dobijemo ovaj rat“, rekao je Zelenski

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter