Izvor: Informer.rs
21.03.2024 u 18:25
0

ZELENSKI UVREĐEN! Ova Trampova izjava se nije dopala predsedniku Ukrajine

Ukrajina smatra da predlog koji je prvi izneo lider Republikanske stranke Donald Tramp da joj se daju zajmovi umesto bespovratne pomoći nije iznenađujući, ali ipak uvredljiv, izveštava Politiko, pozivajući se na anonimne izvore bliske kabinetu predsednika Vladimira Zelenskog.

Tramp je prošlog meseca nagovestio da bi SAD mogle da daju Ukrajini zajmove pod izuzetno velikodušnim uslovima umesto da odobre paket nacionalne bezbednosti predsednika Džoa Bajdena koji uključuje 60 milijardi dolara za tu zemlju. Ideja je postala popularna među republikancima.

Lider republikanaca u Senatu Lindzi Grejem otputovao je u Kijev ranije ove nedelje, gde je rekao Zelenskom da je „ideja pretvaranja pomoći iz Sjedinjenih Država u beskamatni zajam najverovatniji put napred“, s obzirom na krizu na meksičkoj granici i „ogromni dug zemlje“.

Neki republikanci su se zalagali da se 48 milijardi dolara od 60 milijardi dolara vrati nazad u odbrambenu industrijsku bazu SAD i da se proizvedeno oružje pošalje u Ukrajinu. Preostalih 12 milijardi dolara, tvrde poslanici GOP-a, moglo bi se dati direktno Kijevu u obliku zajma.

Prema izvoru Politiko-a bliskog kancelariji Zelenskog, Kijev „nije čuo nikakve konkretne predloge za takvu strategiju“, dodajući da bi želeo „da zna pod kojim uslovima Ukrajina neće morati da vraća“.

Ipak, dodao je da ako se zajam može odreći prema Grejemovim primedbama, ta ideja „ne zvuči tako kritično“.

Ipak, zvaničnik je opisao predlog kao „donekle uvredljiv za ljude ovde“, podsećajući na Budimpeštanski memorandum iz 1994. prema kojem je Ukrajina pristala da dobrovoljno odustane od svojih značajnih zaliha nuklearnog oružja iz sovjetske ere u zamenu za bezbednosne garancije SAD, Britanije i Rusije. Moskva je tvrdila da je sporazum suštinski potkopan širenjem NATO-a ka njenim granicama.

Ukrajina je vršila pritisak na Zapad za veću vojnu podršku tokom čitavog sukoba, a pritužbe na nestašicu municije postaju sve glasnije poslednjih nedelja, jer američka pomoć ostaje u zastoju u Kongresu.

Moskva je više puta osuđivala zapadne isporuke oružja Ukrajini, izjavivši da će one samo produžiti sukob, a ne promeniti njegov ishod.

Ruski predsednik Vladimir Putin je takođe u oktobru izjavio da ukrajinska ekonomija u potpunosti zavisi od strane podrške i da će brzo propasti ako ne dobija redovne novčane infuzije.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter