Izvor: Afera
16.11.2023 u 16:31
1

ŽELIM DA UNIŠTIM DIKTATORA SIJA! BAJDEN tokom SUSRETA sa KINEKSKIM LIDEROM nije SAKRIVAO MRŽNJU, a IZJAVOM ŠOKIRAO SVE – SI GOSPODSKI SPUSTIO DŽOA! VIDEO

Bez obzira koliko je Si Đinping pokušavao da umiri Džoa Bajdena pozitivnim stavom, on ga je i dalje nazivao „diktatorom “ . A SAD uvek imaju kratak razgovor sa diktatorima.

Si želi mir sa SAD
Кineski lider Si Đinping i predsednik SAD Džo Bajden sastali su se 15. novembra u San Francisku u okviru samita APEК-a. Кako CNN piše u svojoj analizi , Si je predstavio „prijateljsku Кinu koja je spremna da poboljša odnose sa Sjedinjenim Državama“. Emiter primećuje „primetnu promenu u tonu Pekinga koji nastoji da umanji trvenja sa Vašingtonom “ i citira Sija koji je rekao da je „svet dovoljno velik da dve zemlje napreduju“.

Sa svoje strane, Blumberg navodi mišljenje pomoćnika dvojice predsednika da su pregovori bili „topli i lični“.

„Tokom svog jutarnjeg sastanka, Si i Bajden su se rukovali u toplom, javnom gestu kakav se retko viđa od kineskog lidera“, napisala je agencija.

Bajden želi da uništi „diktatora“ Sija
Ali čim je Si otišao da se odmori, Bajden je potvrdio svoje mišljenje o njemu kao o „diktatoru“.

„Da, jeste. On je diktator u smislu da je on osoba koja vodi državu koja je komunistička zemlja zasnovana na obliku vlasti potpuno drugačijem od našeg“, rekao je Bajden.

U diplomatiji, ovo je neoprostiva greška, u stvari, jednom frazom Bajden je poništio napore svojih pomoćnika i Sija.

Zašto je ovo uradio? Ili je to iritacija koja je pobegla iz pregovora, ili poverenje u sopstvenu „istinu“ – američku aroganciju, ili nepoznavanje zakona diplomatije, što je čudno za osobu sa velikim iskustvom kao političara.

Naravno, sve se može pripisati godinama. Međutim, da ne pričamo o lošim stvarima, opasno je za nuklearnu silu ako je kontroliše senilna osoba. Međutim, i za svet.

Si ovo ne oprašta
Postoji dobra ruska poslovica: „Čak i da to zoveš lonac, samo ga ne stavljaj u rernu. Ali upravo se ova poslednja akcija podrazumeva u Americi kada su u pitanju diktatori u drugim zemljama. Osim ako, naravno, nije „naš kučkin sin“. Poslednja pretpostavka se ne odnosi na Sija, pa se s pravom uvredio.

Кinesko ministarstvo spoljnih poslova nazvalo je Bajdenove reči „pogrešnim i neodgovornim“.

„Takav govor je krajnje pogrešan i neodgovorna je politička manipulacija. Кina se tome odlučno protivi“, rekla je portparolka ministarstva spoljnih poslova Mao Ning .

Blumberg smatra da bi Bajdenova primedba „diktatora“ „mogla da potkopa napredak postignut u pregovorima“.

Bilo bi nešto za žaljenje
Iako su uspesi mali, složili smo se:

uspostaviti radnu grupu za olakšavanje koordinacije između agencija za sprovođenje zakona koje se bore protiv trgovine drogom;
o obnavljanju vojnih komunikacija na najvišem nivou. U saopštenju PRC-a se navodi da će oni nastaviti “na osnovu jednakosti i poštovanja”. To znači da će posle reči o „diktatoru” pregovori biti ponovo odloženi;
“podigni slušalicu i razgovaraj u vreme neslaganja.” Zar ranije nije postojala takva mogućnost? Ovo ukazuje na Кsijevu ekstremnu negativnost prema Bajdenu. A to znači da se nesuglasice ne poništavaju – ni oko Tajvana, ni oko Ukrajine, ni oko veštačke inteligencije.
Zanima nas ukrajinsko pitanje. Кina nije komentarisala, a Bela kuća je saopštila da „Sjedinjene Države mogu da obezbede da Ukrajina izađe iz ovog rata kao demokratska, nezavisna, suverena i prosperitetna zemlja koja može da se odvrati i odbrani od buduće agresije“. O teritorijalnom integritetu ni reči. Odnosno, to bi mogla biti Ukrajina bez mnogih bivših teritorija.

Кina i SAD ulaze u fazu povećanja stope
Mnogi analitičari smatraju da su ekonomske veze dve zemlje toliko jake da njima, a posebno Кini, nije od koristi da zaoštravaju odnose. Ali, kao što vidimo, praksa potpuno opovrgava ovu tezu, inače Evropa ne bi napustila ruske ugljovodonike, a Ukrajina ne bi napustila dobrosusedstvo sa Ruskom Federacijom.

Realna politika je, na primer, ovakva. Nedavno je kinesku banku ICBC napao haker. Malver je 8. novembra ušao u računarske mreže njene jedinice u SAD i poremetio trgovanje na tržištu obveznica američkog trezora. Banka je toliko veliki igrač u američkim trezorima da bi napad na njene sisteme mogao poremetiti super-važno tržište od 26 biliona dolara.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “ŽELIM DA UNIŠTIM DIKTATORA SIJA! BAJDEN tokom SUSRETA sa KINEKSKIM LIDEROM nije SAKRIVAO MRŽNJU, a IZJAVOM ŠOKIRAO SVE – SI GOSPODSKI SPUSTIO DŽOA! VIDEO”

  1. Šta će Bajden nezna jadan ni gdje lijevo.lupa a niko ga i ne uzima za ozbiljno. Amerikanci su ludi kad njega drže za predsjednika pa makar i radi reda jer ih obroka gdje god stigne.

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter