Izvor:
05.04.2024 u 18:14
0

ZELENSKI HOĆE DA IZAZOVE KATASTROFU: Ukrajinski dronovi napali nuklearnu elektranu Zaporožje

Oružane snage Ukrajine napale su borbenim dronovima objekte nuklearne elektrane Zaporožje, javio je zvanični Telegram kanal pres službe te stanice.
„Zabeleženi su dolasci u oblasti teretne luke i azotno-kiseoničke stanice broj 2 Zaporoške nuklearne elektrane“, navodi se u publikaciji.

Kritična infrastruktura nije oštećena, sistemi nuklearnih elektrana rade bez smetnji.

NJIME JE  AZOV ČINIO MASAKRE : Ruska vojska iskopala zloglasno oklopno vozilo Azovec

Uprava Zaporoške NE naglasila je da je granatiranje elektrane i njene infrastrukture neprihvatljivo, jer bi to moglo da utiče na bezbedan rad i dovede do „žalosnih posledica“.

Posle granatiranja, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da Moskva upozorava ukrajinske vlasti i Zapad na bilo kakve pokušaje napada ili destabilizacije situacije u nuklearki Zaporožje. Rusija poziva IAEA da aktivno koristi eksperte prisutne na stanici za snimanje svih napada sa ukrajinske strane.
ZNPP se nalazi na levoj obali Dnjepra kod Energodara. Ovo je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i instalisanom kapacitetu. U oktobru 2022. objekat je došao pod rusku kontrolu. Sada su svi blokovi Zaporoške NE ugašeni, oprema se održava u skladu sa propisima pod strogom kontrolom standarda radijacione bezbednosti.

Oružane snage Ukrajine redovno granatiraju područje stanice. Kako je izjavio šef IAEA Rafael Grosi , isključenje rezervne linije za napajanje koje se dogodilo 4. aprila predstavlja „veoma realnu” pretnju za Zaporošku NE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter