Izvor:
30.05.2019 u 09:04
0

MINISTAR ANTIĆ ZA „DOBRO JUTRO SRBIJO“: „Odgovornost prema Srbima na KiM zahteva da iznađemo rešenje koje će doneti dugoročnu stabilnost“!

Gost emisije "Dobro jutro Srbijo" je ministar energetike Aleksandar Antić, koji je već uigranom voditeljskom tandemu, Milomiru Mariću i Katarini Korši, da odgovore na najaktuelnija pitanja.

Ministar Antić je već pri početku razgovora prokomentarisao goruću temu i ne tako prijatna minla dešavanja na KiM. Mistar je sa novine ranije izjavljivao da je razgraničenje sa Albancima najveći interes Srbije:

– Politička stabilnost i fiskalna i finansijska disciplina, koja je uvedena u Srbiji pre svega otkad je Aleksandar Vučić poslate predsednik Vlade Srbije, dovela je do toga da je Srbija u mnogim segmentima krenula krupnim koracima napred. Politička stabilnost koju su vodili pre svega Vučić i Dačić bila je proaktivna i kada je KiM u pitanju, diplomatska situacija se popravila: Pre samo nekoliko godina situacija na KiM je bila bezizlazna priča. Jedno kzaista veštom i kvalitetnom promenom politike, koju smo imali, došli smo u poziciju da se ponovo nešto pitam. Zaista nisam za to da naš položaj bute status quo, da sedimo i da se ništa ne pitamo… Vreme nije naš saveznik, odgovornost prema Srbima na KiM zahteva da iznađemo rešenje koje će doneti dugoročnu stabilnost. Upad ROSU na sever dokaz je da status quo nije dobro rešenje – objašnjava ministar.

Ministar je izneo stav srpskih vlasti prema situaciji koja se dogodila pre dva dana, upada jedinica ROSU na sever KiM:

– Naš državni vrh poslao je niz upozoravajućih poruka da se ovakvo nešto ne dogodi. Ono što je za mene ključno, a to smo čuli i u parlametnu, a što smo čuli u izlaganju predsednika, Srbija neće dozvoliti bilo kakvo ugrožavanje bezbednosti ugrožavanja Srba na KiM. Ako iko sanja o nekim Olujama i očekuje da će Srbija stajati skrštenih ruku, taj ima potpunu pogrešnu percepcija. Srbija će zaštiti ljude na severu Kosova – istakao je Antić.

Ministar Antić je prokomentarisao predviđanja da če žturski tok zameniti južni tok:

– Pre svega, to je ruta snabdevanja jugo-istočne Evrope, gasom koji dolaze iz ruske federacije, delom svoje rute se preklapa sa trasom južnog toka. Taj projekat je u ozbiljno poodmakloj fazi. Dakle, one deonice ispod crnog mora su završene, radi se deonice od Crnog mora do tursko-bugarske granice, Bugari su krenuli da realizuju kratku deonicu do turskog ulaza.Kada je deonica kroz Srbiju u pitanju, kompanija "Gas trans" razvija taj projekat i nalazi se 50% u vlasništvu "Gasproma", 49% u vlasništvu "Srbija gasa", zdejstvovala je rešenje o izuzeću i pribavila dozvole za pripremne na tri od ukupno četiri deonice. Ovog puta zaista radimo potpuno drugačije, pre svega smo usredsređeni na obezbeđivanje regulatornih uslova da taj gasovod može da radi. Od 15. aprila su počeli pripremni radovi, a od 15. su počeli građevinski radovi – objašnjava on.

Ko će finansirati turski tok kroz Srbiju?

– Postavljen je kao potpuno komercijalan projekt, "Gasprom" i "Srbija gas" će finansirati 30% kao osnivači, a ostalih 70% će biti finasirano od strane zajmova koje će " Gas trans" povući i koje će otplatiti.Jedan potpuno ekonomski zdravo postvljen projekat, koji će obediti finasiranje, vraćanje tih finansija i zaradu.

Protivljenje južnom toku i severnom toku II i dalje traje,a Anegla Merkel se ne obazire jer gasovod odgovara Njemačkoj, dok bi Amerikanci bi voleli da se reaktivira ukrajinski gasovod, a to je jedini način na koji mi dobiji gas:

– Svi ti geostrateški interesei velikih sila su davno postavljeni i nama jasni. Mi moramo da obezbedimo poziciju koja će biti zasnovana pre svega na državnim nacionalnim interesima i obezbeđivanju naše energetske bezbednosti. Srbija mora da obezbedi za sebe gas, upravo iz tog razloga mi činimo maksimum napora da projekti budu dobro postaljeni. Za razliku od južnog toka koji je bio postavljen kao politički-međudržavni projekat, novi projekat je postavljen kao komercijalni projekat. – objašnjava i dodaje:

– Nama je ovaj projekat izuzetno važan, mi ćemo linijski deo deonice završiti do kraja ove godine,a to će Srbiji da obezbedi niz mogućnosti koje Srbija nije imala, uključujući i izgradnju ‚gasnih elektrana – objasnio je Antić za "Dobro jutro Srbijo".

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter