Izvor:
14.12.2018 u 16:16
0

NUŽNA ODBRANA U EMISIJI „POSLE RUČKA“: Čovek nije rođen da ubija!

U današnjoj emisiji „Posle ručka“ voditelj Vanja Bulić razgovarao je sa svojim gostma na temu:

Da li je ubistvo u samoodbrani zločin ili borba za goli život?

Kad nastupa prekoračenje nužne odbrane?

U kojim slučajevima zakon dozvoljava ubistvo u samoodbrani?-

Gosti u studiju bili su: dr.Leposava Kron, Svetozar Vujačić, Andrija Marković i Zlatko Nikolić.

Sama reakcija na situaciju u kojoj se čovek nađe pred nasilnikom nije racionalna.

Ako zateknete lopova ili provalnika vi ne možete da reagujete racionalno. Biologija vas tera da budete zaštitnik. Zaštitnik svoje porodice, hrane, boravišta. Životinje ne mogu da pretpostave, a ljudi mogu. Agresiju ne možemo da izbrišemo, možemo da kanališemo, ali ni to nije robotizovano. Zbog strasti i okolnosti čovek ne može da savlada emovcije prema onome što mu se čini. Čovek nije rođen da ubija – rekao je Zlatko NIkolić.

Zakon govori jedno.

Obično se lome koplja ne sudu da li je reakcija tof što je napadnut bila srazmerna odbrani – rekao je Svetozar Vujačić.

Imate više faktora. Možete imati razne faktore psihološke prirode, koji je eventualno formalno prešao nužnu odbranu ili samoodbranu. jer kada vi imate osobu u stanju šoka koja je napadnuta srefcigerom ili nožem on ne zna šta će da se desi dalje. Njegova reakcija može biti u nekom smislu preterana, ali to je velika frustracija koja mora da stvori agresiju – rekla je dr.Leposava Kron i dodala da nema saveta šta će neko u stanju straha da uradi jer je to individualno.

Najbolje je izbeci problem i skloniti se od osobe koja je agresivna.

Imali ste mnogo slučajeva, ko je uplašeniji žene ili muškarci?

Sve je to individualno i to nije pitanje polnih razlika – rekla je dr.Leposava Kron i dodala da je ubistvo najstrašniji zločin.

Trajno potiskivanje agresije je negativna energija koja može da se potiskuje i da se okreće prema onome ko je potiskuje. Mora negde da izbije i da dovodi do psihosomatskih tegoba i košmarnih snova. Čovek koji može da kontroiše agresiju može uvek hladne glave da reaguje. “Ignor” je iz raja izašao. Svako ignorisanje na neki način smanjuje bilo kakve poduhvate pa i agresivne. Zato se i kaže da se u psihologiji zna da se deca nevaspitavaju ni batinama ni kažnjavanjem nego se pohvaljuju kada rade nešto dobro, a kada rade nešto što ne valja bolje je ne dati im pažnju. Ja sam uvek za ignorisanje agresija, daje neki osećaj pobede jer vi vise kažnjavate osobu koja je agresivna ako je ignorišete – rekla je dr. Leposava Kron.

Taj koji je došao u provalnu krađu, on je spreman i iz straha da ubije. Vlasnik treba da se izmakne jer će prestupnika policija goniti. Isto to važi i za džeparoše u autobusu. Oni sgurno nose ako ništa bar žilet u rukama. Važno je da se izbegne agresija – istakao je Zlatko Nikolić.

Da li je ljudima koji se nađu lice u lice sa provalnikom dozvoljeno, da ukoliko su fizički jači, zadrže nasilnika i pozovu pomoć, a da nemaju pravne posledice?

U poslednje vreme sam imao nekoliko slučajeva gde je u pitanju obijanje kuća. Ako je neko ušao u kuću i ukoliko je život nekom ugrožen normalno je da se brani i da se štiti imovina. Ukoliko je sila takva da je moguće da se lice liši slobode ili da se zadrži i da pozove pomeć, može i to. Dosta klijenata je bilo u situaciji da su se negde i mimoišli sa lopovom. Nije se ništa dogodilo, ali čovek i ne zna šta bi se dogodilo da su se sreli. Svrha postupka je da sud donese odluku koja bi bila pravedna – rekao je Andrija Marković.

Govori se da je istraga o ubistvu Jelene Marjanović negde zakazala, već dve godine se radi na razrešavanju slučja.

Istraga je urađena katastrfa lose. Tužioc koji je radio je lose radio. Ne može da se ide na kanal u Borču na štiklama i noktima. Nekada se išlo sa gumenim čizmama i ulazilo se u vodu, ostaje se danima. Nema zamene, tamo su uništeni svi tragovi – istakao je Svetozar Vujačić.

Pritisak medija je strašan bio i danas je. Novinari komentarišu i pišu, ali veliki je broj advokata koji daju sebi za pravo da komentarišu slučaj Jelenae Marjanović u javnosti – rekao je Andrija Marković.

Izvor: Happytv.rs
Foto: Happytv.rs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter