Izvor:
05.05.2019 u 10:43
0

SLAĐANA MAKSIMOVIĆ U EMISIJI „PRELO U NAŠEM SOKAKU“: „Surdulički seljak je vredan!“ (FOTO)

Gošća današnje emisije "Prelo u našem sokaku" bila je Slađana Maksimović, načelica opštinske uprave Surdulice koja je sa voditeljem ove kultne emisije, Urošem Davidovićem, razgovarala o pogodnostima koje Surdulica nudi i potencijalu koji se u ovom mestu i okrugu nalazi.

– Surdulica je specifična ali bogomdana za poljoprivredu To smo prepoznali. Surdulički seljak je vredan. Pomoć lokalne samouprave kao što ste videli je tu, putevi su izgrađeni do skoro svake njive. Ako nije asfaltski, onda je atarski gde se svake godine odvajaju sredstva po potrebama mesnih zajednica., to se uglavnom dogovara, gde ima potrebe, tamo se i ulažu sredstva. Svake godine se iz lokanog budžeta ulažu pozamašna sredstva odvajaju.

Pošto je Surdulica mahom planinaski teren, ono što uspeva u ovim krajevima je:

– Surdulica je poznata po voćarstvu. Tu je kao i u celoj Srbiji u poslednje vreme dosta maline ali pored maline tu su voćnjaci sa višnjama, sa kruškama, proizvodi se i dobra rakija. Ali otkup koji muči celu Sriju, muči i Surdulicu. I onda nastane mučenica. Možda ne željom ali je nužna, možemo daje čuvamo. – rekla je gospođa Maksimović i dodala:

– Kvalitet voća je na zavidnom nivou, pogotovo Vlasina je specifična. Ali nije samo Vlasina, tu su i druga brdsko-planinska sela. Podneblje je takvo da je to voće vrhiunskog kvaliteta ali to hladnjačari i prerađivači nisu prepoznali. Zbog toga smo sad prepoznali ideju i počeli sa udruživanjem. Bilo je više udruženja ali shvatili smo da smo svi u istom problemu, bilo koji proizvođači, bilo povrtar ili voćar. Održali su jedan sstanak i milim da se skoro nije desilo da su se svi složili , da svi budemo jedno udruženje.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter