Izvor:
20.11.2019 u 19:22
0

ŠTA SRBIJA MOŽE DA OČEKUJE OD HRVATSKE? Lakše je kamili da prođe kroz iglene uši, nego Srbija da postane članica EU dok presedava Hrvatska! (VIDEO)

A šta Srbija može da očekuje od susedne zemlje Hrvatske, koja 1.januara sledeće godine preuzima predsedavanje Evropskom unijom?

“Posle izjava premijera Hrvatske Andreja Plenkovića i predsednika hrvatskog parlamenta Gorana Jandrokovića u Vukovaru, ali i govora predsednice Kolinde Grabar Kitarović – budućnost evrointegracija Srbije od 1. januara će nesumnjivo biti neizvesna”, slažu se Neven Cvetićanin sa Instituta društvenih nauka i Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije.

Lakše je kamili da prođe kroz iglene uši, nego Srbiji da postane članica Evropske Unije dok njome presedava Hrvatska. To mišljenje dominira javnim diskursom nakon nedavnih izjava najviših hrvatskih zvaničnika, koje su, kako mnogi smatraju, prilično nedvosmislene.

Treba imati u vidu da je Grabar Kitarović svoje obećanje predstavila kao treći stub njene predsedničke kampanje, a Plenković je svoje mišljenje o puta Srbije ka Evropskoj Uniji izneo u Vukovaru, tokom obeležavanja „dana sećanja“. S tim u vezi, Neven Cvetićanin sa Instituta društvenih nauka za Telemaster kaže da su poruke iz Hrvatske namenjene za „unutrašnju političku upotrebu“ i podseća da je uloga predsedavajućeg Evropske Unije prvenstvno – administratorska.

Dejan Miletić iz centra za proučavanje globalizacije ipak smatra da od Hrvatskog predsedavanja Evropskom Unjom ne možemo očekivati ništa dobro.

Na dosadašnje poruke zvaničnika iz Zagreba reagovala je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović porukom da je "proces pristupanja Srbije Evropske Unije dug, između ostalog, i zato što evropski put Hrvatske nije bio duži i zahtevniji"

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter