8°C

Beograd

ŽELITE DA NOSITE KNJIGE U INOSTRANSTVO? OVO morati znati!

Nedavno je Luka Matić poreklom iz Osijeka morao da prijavi i popiše skoro 400 svojih knjiga koje je, prilikom selidbe iz Beograda, planirao da prenese u Hrvatsku. Osim što mu je za prenošenje knjiga preko granice bila neophodna dozvola Narodne biblioteke Srbije, Matić je bio u obavezi da plati i administrativnu taksu kako bi se utvrdilo da li se među knjigama nalazi kulturno dobro sa zaštitom države. Ekipa Telemastera istraživala je koliko je ova praksa uobičajena u Srbiji, ali i u kojim slučajevima građani krše zakonsku obavezu ako bez bibliotetske dozvole odnesu knjigu u inostranstvo.

Ukoliko privremeno ili trajno iz Srbije u inostranstvo nosite knjige za koje se procenjuje da imaju elemente kulturnog dobra, na graničnom prelazu dužni ste da pokažete dozvolu za njihovo iznošenje, potvrđuju u Upravi carine. A nekadašnji upravnik Narodne biblioteke Srbije, istoričar Dejan Ristić kaže da se na taj način država stara da u potpunosti zaštiti svoje kulturno nasleđe.

Ipak, činjenica da bez prethodno pribavljene dozvole ne mogu preko granice sa knjigama među kojima ima starih i retkih primeraka, umetnički, istorijski ili kulturno značajnih, iznenadila je građane.

A kako konkretno izgleda procedura za iznošenje određenih vrsta knjiga iz zemlje?

Rešenje Narodne biblioteke Srbije nije potrebno ukoliko su u pitanju štiva iz lične biblioteke koja nisu pod zaštitom države, ističe Ristić.

Za izdavanje ove dozvole plaća se naknada Narodnoj biblioteci Srbije u iznosu od 1.320 dinara i republička administrativna taksa u iznosu od 870 dinara.

Happytv.rs

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar