Izvor:
29.04.2019 u 15:57
0

ZORAN ĐORĐEVIĆ ZA „DOBRO JUTRO SRBIJO“: Ove godine očekujemo novi Zakon bezdednosti i zdravlja na radu! (VIDEO)

Gost prvog jutarnjeg programa "Dobro jutro Srbijo" bio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije, Zoran Đorđević.

Milomir Marić i Katarina Koroša, razgovarali su s ministrom na temu bezbednosti na radu.

Povodom međunarodnog dana bezbednosti i zdravlja na radu posetili ste Haineken pivaru, tu je bio holandski ambasador. Imamo li šta naučiti od Holandije?

Holandija je po bezbednosti zdravlja na radu na prvom mestu. Imaju najmanji broj stradalih na radu. Mi hoćemo da u ovoj godini da zajedno sa Holandijom sa nizom događaja i manifestacija probamo da medijski probudimo građane Srbije, da utičemo na investiture,izvođače… Ja pozivam građane ukoliko primate bilo kakve nepravilnosti koje su u okviru ovoga ministarsta da prijave – poručio je Đorđević.

Ministar Đorđević je u našem jutarnjem programu najavio usvajanje dva zakona koja se odnose na bezbednost na radu.

Očekujemo ove godine dva zakona. Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu i drugi je Zakon o osiguranju u slučaju povrede na radu. Ranije je bilo da je svaki poslodavac imao tri dana da se radnik prijavi, e sada je promenjen zakon i morate od danas da budete prijavljeni. Svi koji rade biće osigurani, po svakim oblicima rada će morati da budu osigurani, to će biti obaveza poslodavca. Ubuće će biti obaveza da se volonteri osiguraju. Sada po zakonu o radu oni imaju prava na neku odštetu. Kada radnik nema adekvatnu opremu, a osiguran je, moći će da naplati sve što treba od osiguranja. Posle praznika počinje javna rasprava o borcima i veteranima, sledi zakon o socijalnoj zaštiti, zakon o socijalnim kartama, zakon o dečijem ombudsmanu…Svi radnici pre sklapanja ugovora trebali bi da imaju obuku o tome koja sve prava imaju – zaključio je Đorđević.

Izvor: Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter