Izvor:
30.08.2019 u 08:07
0

EULEKS: 1.653 nestalih u sukobima 1998/99

Misija Euleks saopštila je danas, na Međunarodni dan žrtava prisilnih nestanaka, da broj nestalih u sukobima iz 1998-1999. godine trenutno iznosi 1.653 i ocenila da je za napredak u rešavanju njihove sudbine neophodno da interesne strane razmenjuju pouzdane i relevantne informacije.

Euleks navodi da se i 20 godina nakon završetka sukoba još uvek dodaju imena na zvanični spisak nestalih i da se mora poboljšati koordinacija među akterima i ojačati komunikacija sa udruženjima porodica nestalih.

Ističe se i da je istinska posvećenost kosovskih organa i dalje je presudna za nastavak rada na pitanju nestalih lica, počevši od odobrenja podzakonskog akta o reorganizaciji Instituta za sudsku medicinu.

Kontinuirana profesionalizacija policijskih i forenzičkih službenika mora ostati visok prioritet, zajedno sa doslednim sprovođenjem efikasnih i sveobuhvatnih strategija pretraživanja, navode iz Euleksa.

Vršilac dužnosti šefa misije Euleks Bernd Tran rekao je da to pitanje pogađa mnoge porodice na Kosovu i u regionu i da je proces identifikacije, koji je osetljiv, komplikovan i zahteva mnogo vremena, od presudnog značaja kako bi se pronašli odgovori o sudbini nestalih.

Euleks je u ovoj oblasti dodelio kapacitete i nastaviće da pruža podršku kosovskim partnerima po potrebi– naveo je on.

Od početka mandata Euleksa, Misija je sprovela 639 terenskih operacija, uključujući 160 ekshumacija, a identifikovani su ostaci 449 pojedinaca, među kojima 306 nestalih lica.

Izvor: Tanjug
Slika: N1 info

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Pročitaj još iz rubrike

Unesite pojam i stisnite enter