Izvor: Moja penzija
05.12.2023 u 11:33
0

KAKO SE OSTVARUJE STAŽ PO OSNOVU ROĐENJA DETETA: Potrebno je samo da je prinova stigla u ovom periodu, iako ste bili nezaposleni dobićete staž

Čitateljka je postavila jedno od najaktuelnijih pitanja.

Čitateljka iz Bačke Topole postavila je pitanje koje mnoge žene interesuje a nisu dovoljno upoznate s mogućnostima ostvarivanja radnog staža po osnovu rođenja deteta.

Kako i sama kaže, ona je tek nedavno čula da može ostvariti pravo na staž po osnovu rođenja dece iako u tom periodu nije bila zaposlena.

Ćerke su mi rođene 1985. i 1990. godine, navodi ona pa pita da li je informacija koju je čula tačna a ako jeste kako staž može da se upiše.

Iz PIO Fonda potvrdili su da takvo pravo postoji.

Ukoliko je osiguranik – žena rodila jedno ili više dece u periodu od 1. 7. 1983. do 31. 5. 1992. godine, a za to vreme je bila nezaposlena, tj. van radnog odnosa, u staž osiguranja priznaje se vreme trudnoće i porođaja, u trajanju koje se po propisima o radnim odnosima priznaje kao porodiljsko odsustvo.

Trajanje porodiljskog odsustva računa se po propisima koji su se primenjivali u vreme porođaja.

Zahtev za priznavanje u staž osiguranja vremena provedenog van radnog odnosa za vreme trudnoće i porođaja podnosi se nadležnoj filijali Fonda prema mestu stanovanja. Zahtev može da se podnese i elektronski preko servisa
E-šalter na sajtu Fonda PIO www.pio.rs, napominju iz Fonda.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter