Izvor: happbsc
08.03.2024 u 22:16
0

Muslimani mesec Ramazana dočekuju bez potpune radosti zbog događaja u svetu

Sa zalaskom sunca u nedelju za sve muslimane sveta počinje mesec Ramazana, a iz Islamske zajednice u Srbiji poručuju da vernici u ovaj mesec posta ulaze bez mogućnosti da im radost bude potpuna, jer ih, kako kažu, brige i strah zbog svega što se dešava u svetu ne mogu ostaviti ravnodušnim niti mirnim.

„Ugrožena je svetska bezbednost i mir. Ljudi se na svim stranama sveta nepravedno ubijaju, tlače, mnogi gladuju, čitavi se gradovi i regije brišu sa lica zemlje, a nedužno stanovništvo tera u kolonama da napusti svoja ognjišta i beži, kako bi spasili život, koji nikada nije bio jeftin i bezvredan kao danas“, navodi se u saopštenju, koje je potpisao muftija Mevlud Dudić.

SRBIJA PREDSEDAVA TELOM ZA VEŠTAČKU INTELIGENCIJU: Britanski ministar čestitao

 

Dudić, koji je i predsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, ističe da slike i prizori zločina i divljaštva u Gazi i Palestini, kojima svakodnevno svedočimo, sa preko 30.000 ubijenih, 80.000 ranjenih, preko dva miliona raseljenih, za samo pet meseci, deluju kao nadrealne, ali su ipak stvarnost. „Pred njima svetska javnost i centri moći još uvek ćute i ne preduziaju ništa konkretno da se stradanje nedužnih, posebno dece i žena, zaustavi. Pokazuju da se čovečanstvo nalazi na ivici bezizlaznog ponora u koji svakog trenutka može da zapadne“, naveo je Dudić.

Muftija konstatuje da se moderni čovek na svom putu naučnog i svakog drugog napredovanja udaljio od Boga i drugih ljudi, okrenuo leđa, zaboravio na njih ili ih svrstao u neprijatelje svog komfora, sreće, uspeha i napretka, te legalizovao sve oblike borbe protiv njih. „U svojoj borbi za ličnu sreću i blagostanje ugrozio je sve druge i izazvao stanje opšte nesigurnosti i kolektivne patnje i nesreće“, naveo je Dudić i poručio da Ramazan i post pozivaju na čišćenje duže i otvaranje srca kako bi se primila Alahova milost i da bi se u grudia vernika vratilo saosećanje i ljubav prema ljudima, ne samo onima bliskim po krvi ili fizički, već svima drugima i svim živim stvorenjima.

Sa ovim i drugim ramazanskim porukama muftija Dudić je u ime Islamske zajednice u Srbiji svim muslimanima u Sandžaku i Srbiji, braći i sestrama Bošnjacima i muslimanima sa ovih prostora u dijaspori, kao i celom islamskom svetu, poželeo da dočekaju mesec Ramazana i provedu ga u pokornosti i obilju milosti i oprosta Gospodara.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter