Izvor: tennis365
05.12.2023 u 16:57
0

NOVAKOV LEGENDARNI REKET PRODAT NA AUKCIJI: Ne možete ni da pretpostavite koliku cenu je dostigao

Reket Novaka Đokovića sa finala Otvorenog prvenstva Francuske 2016. prodat je na aukciji, a cena je potvrdila da je jedan od najvrednijih komada teniskih memorabilija svih vremena.

Đokoviću je bilo potrebno da osvoji Otvoreno prvenstvo Francuske da bi završio grend slem u karijeri i učvrstio svoje nasleđe kao jedan od najvećih igrača svih vremena.

 

Njegovu pobedu protiv Britanca Endija Mareja u finalu u Parizu Đoković je često hvalio kao jednu od najznačajnijih pobeda u karijeri, ali nije zadržao reket koji mu je obezbedio mesto među teniskim velikanima.

Fred Peri, Don Badž, Roj Emerson, Rod Lejver, Andre Agasi, Rafael Nadal i Rodžer Federer bili su jedini igrači koji su osvojili grend slem u karijeri od sve četiri glavne titule sve dok Đoković nije preuzeo deo koji mu nedostaje 2016.

Umesto toga, bacio ga je u publiku Rolan Garosa i uhvatila ga je srećna gledatečjka Ebi Doerti.

„Sve je bilo usporeno. Samo ga je bacio u gomilu”, rekla je Doerti. „Bio je toj moj  trenutak „O moj Bože“ jer je išao pravo prema nama.

„Udario me je u ruku i odbio se na zemlju. Odjurio sam do njega i stavio nogu na reket i zgrabio ručku. Držao sam se jako čvrsto.

„Posle meča sam strčala sam do mesta gde je izašao iz terena. Htela sam da ga nateram da to potpiše, ali nisam uspela da privučem njegovu pažnju.”

Poslednjih nekoliko godina je čuvala reket, ali je odlučila da unovči svoj dragoceni predemet a sada je otkrivena konačna cena za koju je prodat reket Novaka Đokovića

Reket je oglašen na SCP aukcijskom sajtu sa procenom da će njegova cena premašiti nešto više od 50.000 dolara.

Ispostavilo se da je procena uveliko potcenila Novakov reket, jer je aukcija završena  sa konačnom prodajnom cenom od 107.500 dolara koja je obezbedila da navijačica koja je imala srećan ulov tog čuvenog dana u Parizu spremna da proslavi veoma lep Božić.

Inače cena za koju je reket prodat druga je najveća cena koju je na aukciji postigao jedan reket, odmah iza reketa Bili Džin King drveni reket koji je prodat za 125 000. Inače ovaj reket King je koristila u čuvenom meču „Bitka polova“ protiv Bobija Riga 1973.

Najunosnija prodaja teniskih memorabilija dogodila se kada je Rodžer Federer stavio na prodaju veliku kolekciju svojih reketa i odeće kako bi prikupio novac za svoju fondaciju 2021.

S obzirom da je sav novac od prodaje išao Fondaciji Rodžera Federera, procene o lotovima koji su uključivali rekete i odeću koju je velika švajcarska ikona nosila za neke od svojih grend slem pobeda su razbijene kada su otišle pod čekić kod Kristija u Londonu

Ukupno je u prvoj aukciji bilo u ponudi 19 predmeta koji su uključivali odeću i rekete koje je nosio u svojoj jedinoj pobedi na Otvorenom prvenstvu Francuske i rekete i odeću sa brojnih trijumfa na Vimbldonu. Neverovatno, ti predmeti su prodati za ukupno 1.329.375 funti (1.687.136,60 dolara).

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter