Izvor: cnn
02.01.2024 u 16:48
0

POLJACI PODIGLI BORBENE AVIONE: Nakon serije raketnih udara na Kijev, Varšava u pripravnosti

Poljska je  angažovala borbene avione da zaštiti svoj vazdušni prostor nakon što  je Rusija intenzivirala raketno bombardovanje Ukrajine. Prošle nedelje jedna ruska raketa je nakratko prešla poljsku teritoriju, saopštila je poljska vojska.

Poljska, članica NATO-a koja deli granicu sa Ukrajinom, saopštila je da je aktivirala dva para borbenih aviona F-16 i saveznički vazdušni tanker rano jutros, nakon što je Rusija pokrenula svoj najnoviji smrtonosni raketni napad na Ukrajinu, ciljajući glavni grad Kijev i region istočnog Harkov.

„Želimo da vas obavestimo da se uočava intenzivna aktivnost dalekometne avijacije Ruske Federacije, koja se odnosi na izvođenje udara na teritoriji Ukrajine“, napisala je operativna komanda Poljske na X. Ona je saopštila da je aktivirala par borbenih aviona stacioniranih u bazi u Lasku i Krzešinju „kako bi se obezbedila bezbednost poljskog vazdušnog prostora“.

Odluka dolazi nekoliko dana nakon što je poljska vojska saopštila da veruje da je ruska raketa ušla, a zatim izašla iz vazdušnog prostora Poljske. Rusija je pojačala svoje udare na Ukrajinu tokom novogodišnjeg perioda i u petak je pokrenula najveći raketni napad od početka svoje invazije u punom obimu pre skoro dve godine.

Zamenik poljskog ministra spoljnih poslova Vladislav Teofil Bartoševski pozvao je otpravnika poslova Rusije Andreja Ordaša i dao mu notu u kojoj se traži objašnjenje. Ali Rusija je rekla da „neće dati objašnjenja“ dok se ne iznesu konkretni dokazi, preneli su ruski državni mediji RIA Novosti.

Ordaš je za RIA Novosti rekao da je beleška „sadržala samo neosnovane optužbe“, dodajući da je Poljska „odbila da pruži dokaze da je projektil ruskog porekla“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter