Izvor: Kurir.rs
18.12.2023 u 11:35
0

ŠTA DA RADITE SA POCEPANIM NOVČANICAMA? Ovo su uslovi pod kojima banke menjaju novac, evo koliko naplaćuju svoju uslugu

Koje novčanice ne mogu da budu u opticaju?

Delimično oštećene i pohabane novčanice dinara, kojima ne može da se plaća ni na jednom prodajnom mestu, jer trgovci odbijaju da prime takav novac, građani mogu da zamene u bankama. Međutim, i ovde postoje tačno propisani uslovi pod kojima te novčanice mogu da se zamene, a provizije koje banke u tu svrhu uzimaju kreću se do dva odsto, dok je u nekima besplatno.

Menjaju se i kovanice dinara, takođe pod određenim uslovima, a sve je, kada je reč o domaćoj valuti, precizno definisano Odlukom o upravljanju tokovima gotovine. Ova Odluka kaže da su „banke dužne da pravnim i fizičkim licima zamenjuju novčanice i kovani novac koji nisu podobni za opticaj“.

Koje novčanice ne mogu da budu u opticaju?

NBS navodi da su za opticaj nepodobne novčanice podnete na zamenu koje imaju najmanje 51 odsto ispravne površine. Potom, kada je preko cele uočljiva zaprljanost, kada su jasno uočive mrlje, kao i one sa ispisanim grafitima.

Kada je primetan nedostatak boje (kao kada se, na primer, opere novčanica), potom one koje imaju bar jedno zacepljenje, ili jasno uočljive rupe, ona kojima nedostaje „ćošak“.

Može li da se zameni oštećeni strani novac?

Banke, inače, rade zamenu i novčanica stranih valuta, ali tu su provizije znatno veće i ni kod jedne banke ova usluga nije besplatna. Čak se u pojedinim naplaćuje i „provera ispravnosti novčanica u stranoj valuti“ – u jednom cenovniku ova usluga košta 0,8 odsto od vrenosti novčanice, ali je ujedno definisano da minimalna provizija mora da bude 100 dinara, dok maksimalna ne sme da pređe 5.000 dinara.

Jedna banka proviziju definiše kao „naplatu novčanica koje se povlače iz opticaja, kao i pohabanih stranih novčanica 4,00% + PDV + troškovi ino banke“, druga u svom cenovniku ima jednostavnu stavku „zamena oštećenih novčanica u stranoj valuti pet odsto“.

Ima i banaka koje zamenu oštećenih novčanica efektivnog stranog novca naplaćuju „minimum 10 dinara, odnosno dva odsto“. Neke preciziraju da rade samo „zamenu nepodobnih novčanica efektivnog stranog novca – evra, američkog dolara i švajcarskog franka i to uz naknadu od pet odsto“.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter