Izvor: tanjug
25.09.2020 u 15:16
0

INTERVJU Radojičić: Beograd investicioni centar regiona

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je da je najvažniji zadatak njegovog tima razvoj Beograda, kako bi glavni grad postao udobno mesto za život svih svojih građana.

On je posebno naglasio da je koncept razvoja Beograda postavljen tako da se velikim infrastrukturnim projektima doprinese razvoju grada, ali i da se direktno i indirektno omogući rast životnog standarda građana i poboljša kvalitet njihovog života.

Govoreći o ključnim investicionim projektima, posebno je naglasio da je deponija u Vinči jedan od velikih nasleđenih problema, ali da je gradska vlast napravila iskorak, tako što se Vinča više ne posmatra kao problem, već kao razvojna šansa.

Radojičić je u intervjuu za Biznis.rs. rekao da je Beograd jedina prestonica u Evropi koja direktno ispušta sve otpadne vode u reke i upravo zbog toga projekat izgradnje fabrike za prečišćavanje otpadnih voda Veliko selo sa još tri planirane fabrike predstavlja još jedno značajno ekološko rešenje.

– Taj projekat, po svojoj veličini i značaju, može da se meri sa projektom Vinča – naveo je Radojičić.


Projekat krenuo posle tri decenije

Zoran Radojičić je rekao da je Beograd mnoge projekte čekao decenijama i kao primer naveo novu dečju bolnicu, ideju staru 30 godina, koja je tek sada počela da se ostvaruje.


On je posebno naglasio da je cilj da se velikim infrastrukturnim projektima doprinese razvoju grada, omogući rast životnog standarda građana i poboljša kvalitet njihovog života.

– Neki od ključnih projekata na tom putu su, pored pomenutih, projektovanje i izgradnja Beogradskog metroa, projekat „Beograd na vodi”, izgradnja podzemnih garaža, izgradnja nedostajuće infrastrukture – novih mostova i tunela, kao i izrada projekata iz oblasti energetske efikasnosti – rekao je Radojičić.

On je, takođe, naglasio da se projekat rekonstrukcije Savskog trga privodi kraju.

– Polovina ukupne površine biće prekrivena zelenilom, a ns trgu će biti zasađeno oko 300 stabala. Jedan od najvećih izazova tokom rekonstrukcije je nova kanalizaciona crpna stanica, koja će zameniti staru, smeštenu ispred bolnice Sveti Sava. Veoma je značajno što se oslobodio prostor namenjen pešacima premeštanjem saobraćaja iz centralnog dela na kružni obod trga – naveo je gradonačelnik.

Odgovarajući na pitanje o ekonomskoj šteti zbog pandemije virusa korona, Radojičić je rekao da Grad Beograd deli sudbinu svih svetskih gradova koji se bore sa epidemijom.

U uslovima pandemije, Beograd se sa najviše suočava sa izazovima u oblasti turizma i ugostiteljstva, dodao je. Takođe je naveo da je Vlada sveobuhvatnim programom paketa mera intervenisala u pravcu smanjivanja negativnih posledica pandemije i time pružila podršku privredi Srbije.


Kulturna prestonica

Pored ekonomije koja je u ovom trenutku veoma bitna, da bi ostvario svoj strateški cilj, Beograd mora da bude i kulturna prestonica i mesto koje neguje rekreativni i profesionalni sport, kao i da bude socijalno odgovoran grad, zaključio je gradonačelnik glavnog grada u intervjuu.


On je naglasio da je oko 18.000 ljudi radilo u gradskim preduzećima da bi sve administrativne usluge Grada bile dostupne i dodao kako je ponosan na Beograd kao dvomilionski grad koji je pokazao izuzetnu fleksibilnost i veoma brzo se prilagodio novonastaloj situaciji.

Kao jedan od najznačajnijih projekata za razvoj srpske prestonice, gradonačelnik navodi i projekat razvoja beogradskog metroa.

– Beograd je grad kranova i investicioni centar Jugoistočne Evrope. Svojom politikom doprineo je da veliki broj privatnih investitora, pre svega u oblasti građevinarstva, pokrene svoje projekte, naročito u segmentu stanogradnje. Već tri godine zaredom Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove odobrava izgradnju oko milion metara kvadratnih kroz građevinske dozvole, što je u poređenju sa 2013. godinom pet puta više, a sa 2010. godinom čak deset puta više metara kvadratnih – naveo je gradonačelnik i dodao da ovaj podatak govori koliko je isplativo ulagati u Beograd.

Govoreći o projektu „Beograd na vodi“, Radojičić je istakao da je to najznačajniji projekat u oblasti nekretnina, ali da njegov koncept i značaj prevazilaze samu građevinsku industriju.

– On postaje simbol promena i novog, modernijeg Beograda i Srbije. Osim lokalnih građevinskih kompanija koje su angažovane na izvođenju radova, u izgradnji se koriste i lokalno proizvedeni materijali najvišeg kvaliteta, što će takođe doprineti daljem razvoju domaće ekonomije – dodao je.

U ovom trenutku aktivno je devet gradilišta na kojima radi više od 2.800 radnika.

– Projekat će biti od izuzetnog značaja ne samo za Beograd već i za ovaj deo Evrope, a prostiraće se na površini približne veličine od milion kvadratnih metara i sa ukupnom građevinskom površinom od 1,8 miliona kvadrata – naglasio je Radojičić.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter