Izvor: Tanjug
29.06.2020 u 14:16
0

POČAST ZA PROTU Osveštano bista čuvenog Zemunca

U porti Hrama Svetog kneza Lazara u Zemun Polju osveštana je bista znamenitog Zemunca prote Radoslava Grujića. Bista je osveštana juče, na Vidovdan, saopšteno je iz opštine Zemun.

Radoslav Grujić, pravoslavni teolog, istoričar i rodoljub zadužio je srpski narod brojnim delima, a od nemerljivog značaja je njegov rad na očuvanju našeg duhovnog blaga.

U ruševinama manastira Svetih arhangela u Prizrenu 1927. godine pronašao je posmrtne ostatke cara Dušana, a u aprilu 1942. godine od ustaškog uništenja spasao je mošti Svetog kneza Lazara, mošti cara Uroša i despota Stefana Štiljanovića.

U januaru 2013. godine pokrenut je postupak za rehabilitaciju prote Grujića i odlukom Višeg suda u Beogradu rehabilitovan je 14. marta 2014. godine.

Bista koja je postavljena u porti crkve Lazarica u Zemun Polju, uz blagoslov patrijarha srpskog Irineja i pod pokroviteljstvom opštine Zemun rad je akademskog vajara Ljubomira Lackovića.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter