Izvor:
21.11.2019 u 21:51
0

RADOJIČIĆ: Sutra u parku Ušće će biti zasađena 163 stabla!

Da bi se dostigao cilj od 25 odsto zelenih površina u Beogradu potrebno je 2,5 miliona sadnica, izjavio je gradonačelnik Zoran Radojičić i dodao da je pokrenuta akcija u okviru koje će sutra u parku Ušće biti zasađena 163 stabla.

Radojičić je rekao da je to jedan od prvih koraka ka realizaciji cilja, u akciji koja se sprovodi u saradnji grada i Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ.

Očekujemo da nam se u budućnosti pridruže i druge međunarodne organizacije i društveno odgovorne kompanije i tako zajednički ispunimo cilj Generalnog urbanističkog plana da 25 odsto površina u Beogradu bude pokriveno zelenilom – rekao je Radojičić .

Gradonačelnik je podsetio da se za zelenu prestonicu Evrope kandidovalo 18 gradova, među kojima Budimpešta, Lion, Zagreb, Sofija i mnogi drugi.

Kako kaže, najvažnije je da je Beograd ušao u konkurenciju i da će tako moći da se napravi iskorak i unapredi životna sredina.

Uporedićemo se u temama energetske efikasnosti, biodiverzitetu, kvalitetu vazduha i drugim parametrima, a sve sa ciljem da unapredimo životnu sredinu, za šta su građani zapravo najviše zainteresovani – rekao je Radojičić.

On je naglasio da su dosadašnji gradovi-pobednici prethodno nekoliko godina učestvovali u takmičenju.

Važno nam je da učestvujemo i da stalno napredujemo – podvukao je Radojičić.

Kada je reč o energetskoj efikasnosti, Radojičić je rekao da je Grad Beograd spreman da pomogne građanima i podsetio da je na sednici Skupštine grada usvojena odluka kojom će opštine i Grad davati subvencije i do 90 odsto za rešavanje tog problema.

Najvažnije je da svi shvatimo koliko je tema energetske efikasnosti važna i koliko svi moramo dati doprinos u njenom rešavanju. To je jedno od rešenja, a smatram da je dugoročno rešenje možda u tome da kreditiramo građane koji će kroz uštedu otplaćivati te kredite, kao što su to uradili drugi evropski gradovi – rekao je Radojičić.

Direktor Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) Gerhard Zipel istakao je da će sutra na Ušću svih 163 radnika te organizacije posaditi po jedno stablo.

Naši zaposleni zaista žele da iskoriste priliku i daju doprinos budućnosti i kvalitetu života u Beogradu. To je način da se konstruktivno učestvuje i doprinese kandidaturi za zelenu prestonicu Evrope 2022. godine – rekao je Zipel.

Izvor: Tanjug
Foto: beograd.rs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter