Izvor: Happy BSC/Alo.rs
29.01.2024 u 10:03
0

AMBULANTE PREPUNE, VIRUSI KOSE DECU: Ove tri bolesti najčešće – boginje i šarlah prazne vrtiće

Nekoliko virusa hara u kolektivima.

Nakon zimskog raspusta i povratka dece u kolektiv, u pedijatrijskim ambulantama je tokom vikenda zabeležen povećan broj dece sa respirativnim virusnim infekcijama, pa je u Domu zdravlja beogradske opštine Savski venac u subotu i nedelju bilo do 150 pedijatrijskih pregleda.

– Prvi vikend po povratku dece u škole beleži se blagi porast pregleda deca na dnevnom nivou. Za vikend smo imali do 150 pregleda. Najčešći uzrok ovih infekcija su virusne infekcije – rekla je za Tanjug doktorka Marija Golubović, pedijatar DZ „Savski venac“.

Prema njenim rečima, u pitanju su influenca, adeno i rinovirus.

– To su infekcije gornjih respiratornih puteva. Praćeni su simptomima visoke temperature, bola u grlu, kašlja, malaksalosti i kod male dece i tečnih stolica – rekla je doktorka, a prenela Republika.

Ona je izjavila da je terapija simptomatska a oporavak je oko pet do sedam dana.

– U posledne dve nedelje dolaze nam i deca sa kliničkom slikom šarlaha i varičele. To su bolesti koje su uobičajene za kolektiv, najviše za decu koja borave u vrtićima – rekla je ona.

Kako je podsetila, šarlah je bakterijska bolest izazvana hemolitičkim streptokokom gr A koji daje karakerističnu kliničku sliku, potvrđenu i laboratorijski.
– Terapija je pored simptomatske i antibiotska. Oporavak je dobar – rekla je Golubović.

– Varičela je virusna bolest koju izaziva virus iz grupe VZV virusa sa pojavom osipa u vidu malih sitnih „plikova“ tj vezikula. Terapija je simptomatska i oporavak dece je dobar – rekla je ona.

OPREZ U VOŽNJI: Na pojedinim deonicama puteva ima snega do 5 centimetara

Ona je posebno istakla prevenciju dovođenjem dece na redovne sistematske preglede i vakcinaciju.

– To su vakcine koje štite od tetanusa, velikog kašlja, dečije paralize, hemofilusa influenze, difterije, streptokoka pneumonije, hepatitisa B, malih boginja, rubele i zauški – rekla je dr Golubović.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter