Izvor:
15.03.2018 u 21:17
0

Apel vozačima motora da poštuju propise!

Agencija za bezbednost saobraćaja apelovala je danas na vozače motocikala i mopeda da poštuju propise na putevima s obzirom da se sa poboljšanjem vremenskih prilika povećava i broj vozila na putevima Srbije.

"Posle duže pauze i višemesečnog odmora od vožnje motocikla i mopeda, važno je da se vozači podsete i osveže potrebna znanja i veštine za bezbedno upravljanje ovim vozilima", poručuju iz Agencije

Podsećaju da je u svakoj devetoj saobraćajnoj nezgodi u kojima je neko poginuo, učestvovao moped ili motocikl i ističu da su u poslednjih pet godina svi poginuli vozači motocikala bili muškog pola.

"Oko 61 procenata poginulih mopedista je starije od 45 godina. Sa druge strane skoro 57 odsto poginulih motociklista pripada starosnoj kategoriji između 19 i 35 godina starosti", navode u Agenciji.

Glavni uzroci nesreća, kažu, pored nepropisne i neprilagođene brzine, koja je prema njihovoj oceni, karakteristična za motocikliste, izazvali su vozači motocikla i mopeda, a najčešći razlozi za to su nepropisno uključivanje u saobraćaj, upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola, nepropisno preticanje i neustupanje prvenstva prolaza.

Napominju da procenat upotrebe zaštitnih kaciga u Srbiji još uvek nije na zadovoljavajućem nivou, jer 88,8 procenata motociklista i 69,6 odsto mopedista koristi kacigu.

Posebno zabrinjava podatak, kažu, o visokom broju mlađih lica nastradalih u nezgodama koji su tek stekli pravo na upravljanje motociklom ili još uvek nisu ovladali potrebnim znanjem i veštinama za bezbedno upravljanje ovim vozilima, napominju u Agenciji.

Happytv.rs/Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter