Izvor:
02.03.2017 u 17:05
0

BELU KUĆU POTRESA NEVIĐENI SKANDAL: Trampov savetnik i ministar pravde se sastajao sa Rusima!

Američki ministar pravde Džef Sešens sastao se sa ruskim ambasadorom dva puta tokom kampanje Donalda Trampa prošle godine, potvrdila je američka vlada.

Ministarstvo pravde potvrdilo je da se Sešens, koji je u to vreme bio senator, sastao sa ruskim ambasadorom Sergejem Kisljakom kao član odbora Senata za oružane službe, prenosi danas BBC, dodajući da se Sešens sastao sa više od 25 stranih ambasadora tokom godine.

Sešens, međutim, te kontakte nije prijavio tokom saslušanja u Kongresu povodom potvrde njegovog imenovanja.

Ipak, juče je naglasio da se "nikada nije sastao ni sa jednim ruskim zvaničnikom da bi razgovarali o pitanjima kampanje", ocenivši da su takve tvrdnje lažne.

Liderka demokratske manjine u Donjem domu Kongresa Nensi Pelozi optužila je Sešensa da je "lagao pod zakletvom" i zatražila njegovu ostavku.

Druge demokrate pozvale su Sešensa da se povuče iz istrage koju vodi FBI – a koju on nadzire u svojstvu javnog tužioca – o navodima u vezi sa mešanjem Rusije u američke predsedničke izbore.

Vest o Sešensovim kontaktima sa ruskim ambasadorom pojavila se neposredno nakon što se kongresni odbor saglasio o pokretanju istrage o ruskoj umešanosti u kampanju, pri čemu će obaveštajna komisija Donjeg doma ispitati kontakte Trampovog predizbornog tima s Moskvom.

Tokom saslušanja u Kongresu povodom potvrde Sešensovog imenovanja na funkciju javnog tužioca, na pitanje šta bi uradio ako bi postojao dokaz da je neko iz Trampovog predizbornog tima bio u kontaktu sa Rusijom, on je odgovorio da "za takve aktivnosti ne zna".

Bela kuća negira bilo kakvo neprimereno ponašanje tokom predizborne kampanje, a za sada nije komentarisala najnoviji razvoj događaja u vezi sa Sešensom.

Ta otkrića bacaju novu senku na administraciju Donalda Trampa koji je više puta demantovao da je imao kontakte sa Rusijom. Rusiju je prethodna administracija optužila za mešanje u izbornoj kampanji 2016. godine.

Vašington Post je kasno sinoć objavio da se Džef Sešons, bivši senator koji je bio savetnik za spoljnu politiku i druga pitanja u Trampovoj izbornoj kampanji, sastao sa ruskim ambasadorom Sergejom Kisljakom u julu i u septembru prošle godine, što nije prijavio prilikom potvrdjivanja imenovanja za ministra pravde u Senatu.

U saopštenju objavljenom sinoć Sešons je napisao

– Nikad se nisam sastao ni sa kakvim ruskim zvaničnicima da razgovaram o pitanjima kampanje. Nemam pojma na šta se odnosi ova optužba, ona je lažna.

Bela kuća je potvrdila da je Sešons imao sastanke ali je navela da nije ništa loše uradio ocenivši da su otkrića Vašington posta novi "napad" demokrata na Trampovu administraciju.

– Sešons se sastao sa ambasadorom u svom zvaničnom svojstvu" senatora – rekao je jedan zvaničnik Bele kuće.

Tokom potvrđivanja svog imenovanja u januaru Sešons je pod zakletvom pred Senatom rekao da nije imao kontakte sa Rusima. Trampova administracija odbacuje navode o mešanju Rusije, što je takođe demantovala i Moskva.

Beta, Tanjug
Foto: Wikipedia
Twitter

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter