Izvor:
28.08.2019 u 19:05
0

BERLIN: Rumunija i Nemačka sarađuju u slučaju navodnog silovanja nemačke dece!

Zvaničnici u Berlinu rekli su da sarađuju sa rumunskim vlastima povodom istrage o navodnom zlostavljanju nemačke dece u programu "Project Maramures" u Rumuniji.

Rumunske vlasti u utorak su saopštile da istražuju osam osoba zbog sumnje da su upleteni u zlostavljanje nemačke dece i trgovinu tom decom koja su, navodno, "držana u stanju ropstva" u programu za decu starosti od 12 do 18 godina.

Rumunska direkcija za istraživanje organizovanog kriminala i terorizma saopštila je da su izvršeni pretresi i da je određeni broj dece stavljen pod starateljstvo službi za zaštitu dece.

Program, za koji rumunski zvaničnici kažu da je finansije dobio od Nemačke, kreirao je nemački par kako bi trgovao ljudima, a sve to "pod maskom obavljanja legitimnih obrazovnih poslova", navodi direkcija.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Adebahr potvrdila je danas da su nemačke diplomate u Rumuniji bile u kontaktu sa vlastima radi pružanja konzularne pomoći, ali rekla je da su te optužbe prva negativna stvar koju su čuli o programu.

– Ovo je projekat koji postoji skoro 20 godina, a poslednjih 20 godina nismo čuli za slične probleme poput onih o kojima se sada izveštava u medijima – rekla je ona novinarima.

Vasil Koman, gradonačelnik obližnjeg grada Višeu de Sus, rekao je da "ne može da veruje" u navode protiv projekta.

– Imali su inspekcije iz Nemačke. Desetine dece su iz Nemačke, imaju veoma dobre uslove, posete terapeuta, nastavnika i mesto u kom borave je vrlo lep prostor – rekao je on lokalnim medijima.

Predstavnici programa nisu odgovarali na pozove novinara da daju komentar.

Međutim, profesor Univerziteta primenjenih nauka u Neubrandenburgu Verner Frajgang, koji je sproveo dvogodišnju studiju ovog projekta, rekao je da su on i njegovi studenti imali nesmetan pristup za razgovor sa tinejdžerima, jedan na jedan.

– Prema mojim zapažanjima sumnja u trgovinu ljudima je apsurdna. Sva deca i adolescenti bili su tu smešteni u nemačkim kancelarijama za mlade i ta institucija je bila u redovnom kontaktu sa odgovornim socijalnim radnicima, koje sam upoznao tokom poseta projektu – rekao je on.

Izvor: B92
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter