Izvor:
07.03.2019 u 15:42
0

BRNABIĆ: Društveno najodgovornije ponašanje plaćanje poreza i briga o zaposlenima u kompanijama i preduzećima!

Predsednica Vlade Ana Brnabić predsedavala je danas 2. sednici Saveta za filantropiju na kojoj su formirane radne grupe koje će se baviti doniranjem viška hrane, unapređenjem pravnog i fiskalnog okvira za davanje pravnih lica i pojedinaca, kao i radno telo za definisanje kriterijuma za oslobađanja pojedinačnih donacija od PDV.

U domenu unapređenja pravnog i fiskalnog okvira, kreiran je predlog za izmenu Zakona o izmeni poreza na dobit pravnih lica, kao i analiza poreskog opterećenja na stipendije, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Premijerka Brnabić podvukla je da su u radne grupe uključeni predstavnici institucija, kompanija i civilnog društva koji razumeju značaj pomoći i davanja i koji će u narednom periodu raditi na konkretnim predlozima za unapređenje zakonskog okvira, baziranih na ekspertskim analizama i istraživanjima.

Ona je, međutim, uz punu podršku društveno odgovornom ponašanju na polju filantropije i donacija, kao društveno najodgovornije ponašanje istakla, na prvom mestu plaćanje poreza, kao i brigu o zaposlenima u kompanijama i preduzećima.

Na sednici u Vladi Srbije predstavljeni su i rezultati Nacionalnog dana davanja, istraživanja o stavovima javnog mnjenja o filantropiji, o davanjima iz dijaspore i ključni nalazi o davanjima u 2018. godini koje je finansirao USAID.

Kopredsedavajući Saveta Veran Matić rekao je da ohrabruje činjenica da sve veći broj naših državljana iz dijaspore pruža podršku svojoj zemlji i u prilog tome naveo da je petina njih, čak 21 odsto, u prethodnih godinu dana doniralo u Srbiji, dok je istovremeno 46 odsto građana spremno da donira domaćoj fondaciji u koje imaju najviše poveranja.

Posebno važna je činjenica da su građani i kompanije sve spremniji da doniraju za opšte dobro i podrže inicijative u svojim zajednicama, a posao Saveta je da stvori podsticajno pravno okruženje, dodao je Matić.

Na inicijativu Koalicije za dobročinstvo, premijerka je donela odluku o uspostavljanju Nacionalnog dana davanja koji će biti održavan 9. oktobra, na godišnjicu rođenja našeg velikog naučnika Mihajla Pupina.

U Izveštaju koji su podneli članovi Saveta o onome što je urađeno od prethodne sednice, apostrofirana je „Trka dobrote“, „Festival filantropije“, „Nacionalna konferencija o filantropiji“ i Forum društveno odgovornog poslovanja – CSR Forum.

Savet za filantropiju formiran je seprembru 2018. godine u cilju stvaranja podsticajnog okruženja za pružanje dobročinstva i daljeg razvijanja filantropske infrastrukture i kulture davanja za opšte dobro u Republici Srbiji.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter