Izvor:
02.05.2017 u 16:42
0

BRUKA: AGENTKINJA FBI UDALA SE ZA OPERATIVCA ISLAMSKE DRŽAVE!

Poznato je kakve bezbednosne mere vladaju u američkom Federalnom istražnom birou (FBI), ali Danijela Grin, prevodilac sa visokim stepenom bezbednosnih ovlašćenja, uspela je da pređe svoje poslodavce i uda se za važnog operativca Islamske države, nemačkog repera Denisa Kusperta, piše CNN a prenosi B92.

Kako navodi američka kuća, "odmetnuta" agentkinja FBI je upućena u Siriju 2014. sa zadatkom da istražuje jednog operativca terorističke organizacije, ali je promenila stranu, udala se za njega, a zatim ga je upozoravala da je pod istragom.

– Saga Grinove, koja dosad nije objavljena, otkriva sramotu i ugrožavanje nacionalne bezbednosti u FBI, agenciji koja je preuzela misiju da otkrije i ukloni one koji podržavaju Islamsku državu – navodi CNN.

Kako se navodi, njen muž Kuspert je važan "regrutni oficir" Islamske države.

– Agencije za borbu protiv terorizma na dva kontinenta su ga pratila zbog njegovog rastućeg uticaja u onlajn vrbovanju nasilnih džihadista. U Nemačkoj je bio poznat kao Deso Dog, a u Siriji kao Abu Tlaha al-Almani. Hvalio je Osamu bin Ladena u jednoj od svojih pesama, pretio je Baraku Obami u propagandnim klipovima ID, a u jednom je držao i odsečenu glavu – navodi CNN.

Američka mreža piše da je Grinova "brzo shvatila svoju grešku" i predala se vlastima, a njen advokat je klijentkinju opisao kao "pametnu, ali očigledno naivnu".

– Ona se iskreno kaje zbog svega. Imala je najbolje namere, ali je zagrizla preveliki zalogaj – rekao je advokat Šon Mur.

Kako piše CNN, ništa nije ukazivalo da bi ona mogla da bude problematična. Rođena je u Čehoslovačkoj, odrastala je u Nemačkoj, a kao mlada se udala za američkog vojnika koji ju je doveo u SAD.

Tamo je završila studije istorije. Počela je da radi za FBI kao prevodilac s nemačkog 2011. godine, nakon što je prošla niz bezbednosnih procena.

Tri godine kasnije dobila je "istražni zadatak" na slučaju nemačkog teroriste, koji je u sudskoj dokumentaciji označen kao "Osoba A". Tokom istrage nešto se dogodilo, a ona je u junu slagala FBI prilikom popunjavanja putnog naloga. Umesto u Minhen i "privatne posete roditeljima", otišla je u Istanbul kako bi se našla sa Kuspertom. I dalje je bila udata za svog muža Amerikanca.

Pomoću treće osobe otišla je u Gacijantep, a zatim je prešla granicu sa Sirijom, gde se udala za "Osobu A".

– Bila sam slaba i nisam znala šta da radim – napisala je u jednom od mejlova poslatih iz Sirije mesec dana kasnije.

U avgustu je izdat nalog za njeno hapšenje, a ona je uspela da pobegne iz Sirije, vrati se u SAD, gde je uhapšena. Kako se navodi, sve je priznala i otpočela saradnju sa američkim vlastima. Ubrzo je osuđena na višegodišnju kaznu zatvora.

U oktobru 2015. javljeno je da je Kuspert ubijen u vazdušnom napadu, devet meseci je ta informacija demantovana, a samo dan kasnije Grinova je puštena iz zatvora posle odležane dve godine kazne.

Izvor: CNN/B92

Foto: Twitter/The Quint

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter