Izvor: HappyBSC
09.02.2022 u 18:41
0

DA LI STE ZNALI DA: Svaki položaj ruku i prstiju svetaca ima svoje značenje

Da li ste nekada primetili položaj ruku ili prstiju svetaca na ikonama? Svaki položaj ima svoje značenje i nosi poruku koju su sveci želeli da prenesu. 

Ukoliko su im spojeni palac i četvrti prst, dok su ostali prsti ravno ispruženi

Ovu gestikulaciju koristili su antički govornici, kao početak govora. Obično, takva gestikulacija na ikonama Spasitelja je pored zatvorenog Jevanđelja, što simboliše početak Hristove propovedi. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Ukoliko je palac spojen sa trećim i četvrtim prstom

Ovu gestikulaciju su koristili antički govornici, kako bi ukazali na najvažniji deo govora. Na ikonama Spasitelja, ta gestikulacija je pored Jevanđelja. Ukazuje na potrebu da se obrati pažnja na tekst koji je na otvorenim stranicama.

Podignut kažiprst, a ostali prsti spojeni

Ovo je gestikulacija prigovaranja i ukazivanja. Koristili su je antički sagovornici da privuku pažnju slušaocima. 

Kažiprst i srednji prst podignuti, palac spojen sa domalim i malim prstom

U antičkom svetu, ova gestikulacija značila je direktno obraćanje govornika. 

Spojeni palac i domali prst, dok su ostali prsti opušteni

Gestikulacija blagosiljanja. Prsti desne ruke s u obliku slova I i X (Isus Hristos na grčkom i crkveno-slovenskom. Ovo je blagosiljanje Spasiteljevim Imenom.

Otvoren dlan, okrenut ka nekome

Otvoren dlan naspram neke druge osobe znači iskrenost i poverenje. Na ikonama se tako izobražavaju prepodobni. Otvoren dlan ukazuje na odsustvo lukavstva i zlih namera, na časnost i čistoću misli. 

Oba okrenuta dlana ka nekome

Gestikulacija orante (Bogorodica šira od Nebesa). To je jedna od najdrevnijih gestikulacija u molitvi. 

Ukrštene ruke, na zglobovima

Ova gestikulacija znači život sveca koji je prošao krstonosni znak, a to je posebna životna teškoća. A ista gestikulacija znači vernost Hristu. 

Ruka na srcu

Ova gestikulacija znači da je svetac dostigao molitvu srca. 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter