Izvor: Happy BSC
14.04.2022 u 13:39
0

DAN KADA JE SRBIJA OSTALA BEZ KRALJA! Rat ga je oterao iz zemlje, a u otadžbinu se vratio u mrtvačkom sanduku! (FOTO)

Danas se navršava 73 godine od kada je kralj Jugoslavije Petar 2 Karađorđević napustio zemlju pred invazijom nemačkih snaga predvođenih  Adolfom Hitlerom i nikad se više, političkom odlukom Josipa Broza Tita , nije vratio u svoju otadžbinu. Srbiju je na taj način ostavio bez krunisane glave na čelu države!
Tog 15. aprila 1941. mladi kralj Petar II, koji tada još kalendarski nije napunio 18 godina, napustio je zemlju pred invazijom nemačkih snaga i otišao i Atinu.

Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević na svom instagram profilu tim povodom je izjavio:

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

-14. aprila 1941. godine, na predlog i insistiranje Vlade, moj otac, Kralj Petar Drugi nevoljno je napustio otadžbinu. Iz izgnanstva se nikad nije vratio, a mnogo je čeznuo za otadžbinom i našim narodom.

I danas ćete naići na neistine da je on „pobegao“ iz zemlje, ali to nije tačno – uradio je isto što i većina drugih monarha u tadašnjoj Evropi.

Kada su njihove zemlje potpale pod nacističku okupaciju, Kraljevske porodice su evakuisane u London, kao slobodnu i bezbednu teritoriju, da ne bi dospele u Hitlerove ruke i da bi mogle da nastave da podržavaju borbu za slobodu.

Ljudi ne znaju da je u bombardovanju 6. aprila 1941, jedan od Hitlerovih ciljeva bio i moj otac, jer tada su bombe pale i na naš porodični dom, Kraljevski Dvor.

Vođa nacističke Nemačke bio je frustriran što je Jugoslavija, predvođena Kraljem Petrom II, odbacila Trojni pakt i stala uz saveznike, na stranu slobodnog sveta i demokratije, opirući se ekstremizmu.

A u Engleskoj, moj otac se sastao sa mnogim svetskim liderima i radio sa njima da pruže podršku borbi naroda Jugoslavije protiv nacističkog ugnjetavanja.

Kralj Petar Drugi uložio je ogromne napore da pomogne narodu Jugoslavije u borbi protiv nacizma. Neumorno je tražio podršku za svoje zemljake sastajući se sa mnogim važnim svetskim liderima toga vremena, uključujući između ostalih predsednika SAD-a Ruzvelta, njegovog kuma Kralja Džordža od Velike Britanije, Kraljicu Vilhelminu od Holandije, predsednika Čehoslovačke Edvarda Beneša, norveškog kralja Hakona i Račkjeviča, predsednika Poljske… Bio je najmlađi šef države koji se obratio američkom Kongresu.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter