Izvor: HappyBSC
03.12.2021 u 09:09
0

DARKO OBRADOVIĆ ZA TV HAPPY: Evropska bezbednost nedeljiva od saradnje sa SAD

U današnjoj emisiji “Dobro jutro Srbijo” o odnosu NATO prema Srbiji govorili su: Darko Obradović – Centar za stratešku analizu, Nebojša Arsić – predsednik opštine Medveđa i Dragoslav Bokan – predsednik Instituta za nacionalnu strategiju.  

Darko Obradović je istakao da NATO shodno savremenim izazovima potvrđuje da je evropska bezbednost nedeljiva od saradnje sa SAD, kao i da je na Međunarodnoj bezbednosnoj konferenciji u Minhenu sa najviših adresa saopšteno da je Amerika i partner, ali i zaštitnik. 

– To je saopšteno i od strane nemačkog načelnika Generalštaba gde je poprilično jasno da će bilo kakvo odvraćanje i odbrana Evrope zavisiti samo od brzine i sposobnosti logistike prebacivanja velikog broja trupa u slučaju eskalacije situacije u Belorusiji i Ukrajini. Ne dominiraju više toliko vojne pretnje. Dimenzija ratovanja se poprilično menja. Situacija na ukrajinskoj granici posle vežbe “Zapad 2021” nije tako naivna, jer je Rusija posle 40 godina izvela pokretanje više od 100.000 trupa pešadijskih i oklopnih jedinica iz vazduha. Belorusija je postala ruska vojna oblast i kao takva će ostati nevezano da li će Lukašenko biti na vlasti i jasno je zašto je bojazan na Baltičkom regionu upravo od ovakve ekspanzije – rekao je Obradović.  

Na pitanje da li Nato ima alternativu za Srbe, Dragoslav Bokan je rekao da mi nismo u poziciji intelektualne analize međunarodne strategije.  

– Mi smo narod koji ima lično, bolno iskustvo sa organizacijom NATO. To onemogućava tzv. neutralni pristup. Jedno je politika neutralnosti koju zastupa naša spoljna politika. Mene je od cele priče u Rigi najviše zabolela rečenica od stane ljudi u NATO koji opravdavaju bombardovanje naše zemlje, posle toliko godina, posle odlaska Miloševića u Hag i njegove smrti i odlaska u Hag toliko naših oficira i državnika – rekao je Bokan i dodao da da NATO nije neutralna organizacija. 

On je istakao da imamo na delu urbani terorizam kombinovan sa mržnjom prema Srbiji i onim što smo valjda shvatili posle 5. oktobra ili nismo. 

Kada su u pitanju SAD i vršenje pritisaka na istok, Bokan je istakao da Amerika ima svoje probleme, a već dugo vremena se bave tuđim što je dovelo do neverovatnih preokreta i političke korektnosti do nivoa imbecilnosti i do pokušaja ukidanja svih onih stvari ne koje je Amerika bila ponosna vekovima, a koje polako nestaju.

– Oni se bore za tzv. ljudska prava najudaljenijih država sveta, a ne sopstvenih građana. Tamo postoji građanski rat koji se ne vodi oružjem. Njena zaduženost, štampanje para i odnos prema samoj sebi dokazuje da novac ne može da stvori vrednost – rekao je Bokan. 

Nebojša Arsić je istakao da je Medveđa multietnička sredina koja se time ponosi. 

– Srbi su apsolutna većina i sa komšijama Albancima imamo izuzetne odnose. Naši problemi su zajednički. Mi smo u ovoj godini formirali međuopštinsku saradnju Medveđa – Lebane – Bojnik tako da zajednički rešavamo probleme. Takođe, vrlo je bitno i to što je vlada formirala Interresornu Radnu grupu za uređenje i razvoj juga Srbije gde se spajaju jablanički i toplički okrug – rekao je Arsić. 

Od sada naše vesti možete čitati i na zvaničnom Twitter nalogu HappyBSC portala.

Ukoliko ste propustili neku od emisija posetite naš You Tube kanal i budite uvek u toku https://www.youtube.com/channel/UCh1-xopKMTD73yhkDkur3Rw

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter